facebook
twitter

Икономика

От понеделник НАП изисква нови софтуери от гражданите и фирмите

Ползвателите на Windows XP и по-стари браузери няма да имат достъп до е-услугите на НАП след 17 февруари
4305
 Pixabay

От 17 февруари 2020 г., понеделник, всички електронни услуги на Националната агенция за приходите (НАП) ще са достъпни само чрез актуализирани интернет браузъри и операционни системи, припомниха от приходната агенция.

Това означава, че изпращането на данни до приходната агенция, извършването на справки и използването на електронен подпис няма да са възможни чрез спрените от поддръжка операционни системи Windows XP, Windows 7, Windows 8, стари версии на браузърите Google Chrome, Mozilla Firefox, Internet Explorer, както и на скрипта Java.

Изискването е заради повишаване на сигурността на обмена на данни, а НАП съобщи за мярката в края на миналата година.

От приходната агенция изискват обменът да става само чрез криптографския протокол TLS 1.2, който се поддържа от новите версии на браузърите. Клиентите на НАП трябва да проверят и електронните си пощи дали имат актуалния TLS. Този протокол криптира данните и те не могат да бъдат разчетени от потребител, различен от изпращача и получателя.

Новите изисквания защитават не само обмена на данни с НАП, но и принуждават всички клиенти на приходната агенция да пазят по-добре информацията на компютрите си. Например спряната поддръжка на Windows 7 означава, че машините с тази операционна система не получават от „Майкрософт“ защита срещу зловреден софтуер и са напълно открити за атаки.

Какво трябва да направят клиентите на НАП до 17 февруари:

  • Да спрат незабавно използването на операционните системи Windows XP, Windows 7, Windows 8
  • Да актуализират браузърите, чрез които влизат в интернет
  • Да разрешат автоматичните актуализации на операционните системи и браузърите
  • Да не използват електронни пощи, които не поддържат TLS, версия 1.2

Ключови думи:

НАП, стари браузъри, windows
11

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Над 100 000 души са декларирали онлайн данък върху доходите

31.03.2020

473 2
НАП излезе със "становище" за извънредните данъчни мерки

31.03.2020

ЮЛИАНА БОНЧЕВА

9451 2
Как ще плащаме данъци и осигуровки по време на извънредно положение?

25.03.2020

3808 3

Коментари

hick

Публикуваната информация е отчасти вярна, отчасти - не (например по отношение Windows 7 и Windows 8).

 

Ето какво всъщност казва НАП:

Уважаеми клиенти на НАП,
напомняме Ви, че от 17.02.2020 г., всички услуги и сървиси, предоставяни от НАП ще бъдат достъпни единствено, чрез използването на транспортен протокол TLSv1.2., с цел гарантиране сигурността на обменяните данни.
Обръщаме внимание, че клиентите на НАП, които ползват операционна система Windows XP и стари версии на браузери, след 17.02.2020г. няма да могат да достъпят портала за електронни услуги на Агенцията. Клиентите на НАП, които използват операционна система Windows 7, чиято поддръжка от производителя изтече на 14.01.2020 г., ще продължат да достъпват портала за електронни услуги, но Агенцията не може да гарантира в кой момент портала вече няма да бъде достъпен поради спиране на актуализациите на софтуера от Microsoft.
За да използвате електронните услуги, които НАП предоставя след 17.02.2020 г., са Ви необходими:

Персонален компютър с инсталирана операционна система, която е в поддръжка от производителя, с коректно инсталиран софтуер за работа с електронен подпис - Windows 8; 8.1(преустановена стандартна поддръжка на 9 януари 2018 г. с налична разширена поддръжка до 10 януари 2023 г.); 10 (32bit и 64bit), Linux (32bit и 64bit) или OSX (64bit);

Web браузър : Internet Explorer/Edge, Google Chrome или Mozilla Firefox в актуални версии, поддържащи TLS 1.2;

Java, версия 8.х.

https://inetdec.nra.bg/ 

Stern

Нали е задължително фирмите да плащат данъци и осигуровки само по електронен път?

И сега, искат-не искат, ще трябва да кихнат по 2-300 лв. и за десятка. Освен всички други разходи, които подкрепящата бизнеса държава, ги задължава да правят.

Mavrodinov

Не сте информиран. Първо Десятката струва 129 лева. https://www.software-deals.bg/windows-10-home/ Второ - Седмица с протокола TLS 1.2 и с актуална Джава  ще продължава да работи. 

Stern

Струва, ако има някаква промоция. Усетят ли, че задължително ще се купува, ще вдигнат цените до нормалните.

дядо Илия

И вие не сте информиран - има фирми продаващи легални ключове за десетката и офис 16 по съответно $10 и $25. Цените варират по света, но са много по-малки от $129. С тези ключове Майкрософт разрешава изтеглянето на офис пакета и ОС. Правих го вече няколко пъти.

Fisko1234

Ей аман от некомпетентни журналисти. Само с XP няма да работят. Кой му плати на този да лъже хората?????

Моите5стотинки

всяко юридическо лице в процеса на регистация е показало цели и задачи.....основната цел е придобиване на печалба при решаването на всички задачи от комерсиален, търговски и благотворителен характер...с изключение на социални,  пенсионни и др тежести...до дата еди коя си....обезателно е крайния срок да бъде конкретен...всичко останало не интересува и не касае бизнеса по никакъв характер....ако някой има проблеми в тази сфера нека пише тук ще помогна......основната задача на бизнеса от всякакъв калибър е извличане на печалба без нарушаване на законите и без скрупули от идеален характер...Държавата строи детски градини а бизнеса плаща данъци...други условия няма и неможе да има...

дядо Илия

Изключително грозно, тъпо и некомпетентно написано заглавие! "Софтуери" ??! Само плашат хората и създават паника. И този сайт заприлича на ПИК и Блиц!

fractal
снимка на fractal

Това е електронен геноцид с цел да няма място за стария хардуер и софтуер да се купува нов хардуер и софтуер

с малко байтове правехме глупости сега с много байтове ще правим пак глупости

fractal
снимка на fractal

Това дето се казва и става истина не означава че е вярно

 

Ливитко Пашев

Клиентите на НАП да спрат работа най добре. Пример- обезкостения от нападжии град Ловеч.

Влез или се регистрирай за да коментираш

×