facebook
twitter

Икономика

Подмяната на касовите апарати върви към ново отлагане

Хакнатите информационни системи на НАП спряха регистрацията на новите електронни системи на бензиностанциите
7 430
 Илияна Кирилова
Фирмите, регистрирани по ДДС, които продължат да работят със софтуер, неодобрен от данъчните след 30 септември, освен с глоба до 10 000 лв. ще бъдат наказани и със затваряне на обектите до месец. 

Подмяната на касовите апарати и софтуера за управление на продажбите на регистрираните по ДДС близо 150 000 фирми у нас върви към ново отлагане. Два месеца преди крайния срок - 30 септември, пред НАП са регистрирани само 196 софтуера, които отговарят на изискванията на прословутата Наредба 18. Те са само на български производители, като нито една международна компания до момента не е представила пред НАП свои продукти, въпреки че са широко разпространени у нас. Няма одобрен и нито един софтуер за продажби за електронен магазин, въпреки че до края на юни пред приходната агенция за първи път се регистрираха 15 000 е-търговци.

Информацията за одобрените софтуери за управление на продажбите бе съобщена от представители на НАП на информационна среща за бизнеса в четвъртък, организирана от Агенцията за насърчаване на малките и средните предприятия. По време на дискусията стана ясно, че бизнесът и софтуерните разработчици продължават да не са наясно как да прилагат новите изисквания на НАП към касовите апарати и софтуера за управление на продажбите за редица казуси и специфични бизнеси. Спор продължава да има дори около това какво се разбира под търговски обект. Проблемите са породени от това, че наредбата за касовите апарати засягаше само търговията на дребно, заведенията и хотелите, но НАП разпростря изискванията си върху всички възможни бизнеси в страната.

ИТ специалисти предупредиха, че при това темпо на одобрение на софтуерните продукти е невъзможно да се спази крайният срок - 30 септември.  "Към момента има само 196 одобрени софтуера, а в реалността се налага да са хиляди. Доставчиците на софтуерна услуга на повечето фирми не са готови", каза ИТ специалистът Паско Пасков. Той посочи, че близо 6 месеца са били нужни на софтуерната фирма, в която работи, да разработи продукт според изискванията на НАП.

Фирмите,  които продължат да работят със софтуер, неодобрен от данъчните след 30 септември, освен с глоба до 10 000 лв. ще бъдат наказани и със затваряне на обектите до месец. Непосредствено преди местните избори обаче властта едва ли ще си позволи да създаде напрежение сред търговците, коментираха наблюдатели.

ПРОБИВ

Хакерската атака на информационните системи на НАП пък създаде проблем за бензиностанциите, които трябва да подменят до 31 юли електронните си системи с фискална памет. От няколко дни електронната услуга на НАП за тестване е спряна и Българският институт по метрология не може да направи изпитванията на новите системи. Все още от НАП не са посочили дали ще има удължаване на този срок. Бензиностанциите трябваше до края на юни да подменят електронните си системи с фискална памет (EСФП) и касовите си апарати според изисквания на Наредба 18. Срокът бе удължен до 31 юли за бензиностанциите, които са сключили договори с разработчици за нови ЕСФП преди 1 април, а тези след тази дата получиха отсрочка до 30 септември. 

4

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Нова наредба: Водата в сиренето не може да е над 60%

21.09.2020

966 19
Експертиза блокира делото на НАП срещу глобата за теча на данни

20.09.2020

МАРТИН ГЕОРГИЕВ

2568 2
НАП: Имате 12 дни да оправите грешки в данъчните декларации

18.09.2020

778 1

Коментари

Нашенец

То и в март месец да дадеш на държавата достъп до фирмената си информация си беше самоубийство, а сега вече е мазохизъм от висша проба.

 

Нашенец

Да наречеш система за управление на продажбата в търговски обект/СУПТО/ една програмка за фактуриране, кояно се разпространява безплатно, се иска доста развинтена фантазия. Същото е с програмката за онлайн магазина, която представлява една заявка и нищо повече. Може стоката да я няма, може тази заявка да е дадена по телефона, фейсбук, мейла. Като начало, една част от малките онлайн-магазини затвориха или станаха "каталози"- показват какво имат, без да може да се поръча онлайн, че става СУПТО. Няма да говорим как държавата се погрижи да се оскъпят транспортните услуги. Поръчките от Алибаба относително поевтиняха с помощта на "българската" държава.

Бург Гаски

Теорията на Хаоса не е измислена от ГЕРБ но се експериментира от нейните калинки. Резултатите ги изпитваме всички в южната част на гърбовете си - грантирано от ГЕРБ!

Светлоносец
снимка на Светлоносец

Има 15000 Е-магазини и нито един СУПТО за тях. Явно бизнеса не е съгласен с простотията на НАП в Наредба Н18. Някакъво неразбиране в средите на НАП представлява начина за търговия, мъчат се да правят нещо, което не разбират. А колко просто би било ДА СЕ МАХНЕ ЗАДЪЛЖИТЕЛНОТО ЗА ИЗДАВАНЕ НА КАСОВА БЕЛЕЖКА, АКО СУМАТА Е ПЛАТЕНА С ДЕБИТНА, КРЕДИТНА КАРТА. Цялата търговия в интернет се извършва с електронно банкиране, усложняването на процеси не ги правят по удобни или по лесни. Докато в НАП работят чиновници с голямо его, без покритие, това е резултата - непонятна Наредба Н18, пробив на сигурност, несъбиране на 16,3 млрд лв, огромно текучество съчетано с масови уволнения, но за сметка на това двойни премии, двойни заплати.

Влез или се регистрирай за да коментираш