Медия без
политическа реклама

Паисий, Иван Рилски и Мадарският конник ще са на евромонетите ни

БНБ одобри дизайна на националната страна на евромонетите

17 Ноем. 2023

Одобрен е дизайнът на националната страна на евромонетите като част от подготовката на страната ни за членство в еврозоната, съобщиха от БНБ. Евромонетите имат една обща страна, а всяка държава – членка на валутния съюз избира дизайна на националната страна на монетите с номинали 1,2,5,10,20 и 50 евроцента, както и на едно и две евро.

Българските ще носят изображенията на Мадарския конник в малките номинали, Свети Иван Рилски на едно евро и Свети Паисий Хилeндарски на монетата от две евро. Ще бъде изписана и годината на присъединяването на България към еврозоната – 2025 г.

Задължителните елементи, включени в дизайна на националната страна на българските евромонетите, са изобразяване на кръг от 12 звезди, както e върху знамето на Европейския съюз; изписване на кирилица на думата "БЪЛГАРИЯ" като обозначение на емитиращата държава; за българските евромонети от 2 евро – надпис, изписан последователно по гурта, като на едната половина е изписано "БОЖЕ ПАЗИ БЪЛГАРИЯ", а на втората половина – обърнато изписан същият надпис.

Това е решението на Координационния съвет за подготовката на членството в еврозоната. България очаква да бъде приета в еврозоната от началото на 2025 г. като решението за това ще стане ясно след пролетния доклад на Еврокомисията и Европейската централна банка. Страната ни все още не покрива изискванията за ниска инфлация.

Избраните незадължителни елементи, включени в дизайна на националната страна на българските евромонети, са изписване на кирилица на думата "евро" на монетите от 1 и 2 евро, "стотинка" на монетата от 1 евроцент и "стотинки" на монетите от 2, 5, 10, 20 и 50 евроцента; и изписване на годината на въвеждане на еврото в България "2025".

За основни елементи на дизайна на националната страна на българските евромонети е възпроизведен дизайнът на настоящите български разменни монети: Мадарски конник – на монети от 1, 2, 5, 10, 20 и 50 евроцента; Св. Иван Рилски – на монета от 1 евро; Паисий Хилендарски – на монета от 2 евро.

"Мотивите за това са, че символите върху настоящите български разменни монети са утвърдени и добре приети от гражданите на България. Този подход ще осигури приемственост от сегашните към новите евромонети в България и лесната им разпознаваемост, като в същото време ще бъде потвърдена и продължена българската идентичност чрез познатите символи на българските монети", коментират от БНБ.

От там припомнят, че всички евромонети имат и една обща страна, която е дело на дизайнът на общите страни на монетите, който е дело на Люк Люикс от Белгийския кралски монетен двор. На тях са представени изображения на Европейския съюз или на Европа, които символизират единството на ЕС.

Последвайте ни и в google news бутон

Ключови думи:

евромонети, БНБ