facebook
twitter

Икономика

НАП вече помага по телефона за забравен ПИК

858 хиляди данъкоплатци ползват персонален код
495
 Илияна Кирилова

 

НАП съобщи, че вече предлага "бърза помощ" на хора, които имат ПИК - персонален идентификационен код, но не го помнят, а са тикнали някъде "листчето" с номера. За да не се разкарва до офиса на приходната агенция, данъкоплатецът може просто да се обади по телефона и да следва инструкциите, за да получи нов персонален идентификационен код.

Телефонът помощник е  0700 18 700 (или 02/98596801 за чужбина). Избират се меню 6 – „Информация с ПИК“, подменю 3 – „Забравен ПИК“.

С обаждане по телефона НАП възстановява забравен ПИК - News.bgСлужител от Информационния център задава няколко въпроса на клиента и след "надеждна идентификация" му изпраща по мейла временен ПИК. С този код потребителят трябва да влезе в секцията "електронни услуги" на сайта на НАП, да въведе нов ПИК и да го потвърди. След това ще получи в е-пощата си линк, за да активира новия ПИК и с него ще има достъп до желаните електронни услуги на НАП.

Важно условие е клиентът да има достъп и да ползва същия електронния си адрес, който е заявил при издаването на ПИК, подчертават от  приходната агенция.

Ако вече ползва друга е-пощенска кутия, данъкоплатецът все пак ще трябва да се разходи до офис на НАП. Преди това трябва да попълни и подаде заявление - може и по електронен път, но после кодът, запечатан в плик, задължително се връчва лично или на пълномощник. Това се прави от съображения за сигурност, тъй като персоналният код замества електрония подпис -  подадените с ПИК декларации, справки, заявления се считат за саморъчно подписани от клиента.

НАП се похвали, че вече предоставя над 35 електронни услуги, достъпни с НАП.  Сред тях са подаване на данъчни и осигурителни декларации, справки за задълженията с възможност за плащане, включително и за местни данъци и такси, справки за изплатени доходи, за осигурителен доход, за извършени плащания и погасени с тях задължения, актуално състояния на трудови договори, подаване на заявления и получаване на удостоверения и други.

 

ОБХВАТ

НАП-Бургас: С обаждане по телефона възстановяваме забравен ПИК ...Към момента близо 860 000 граждани имат активен ПИК, като само от началото на извънредното положение (13 март)  до момента са издадени нови 17 345 персонални кода.  С ПИК на НАП могат да се ползват и услуги на други администрации - НОИ, Националната здравно-осигурителна каса, Агенция по заетостта, Агенция по вписванията, Министерство на земеделието, 60 общини, сред които и Столична, и други.

 

НАП припомня, че е създала специална рубрика на сайта си с подробна информация за данъчните и осигурителни правила по време на извънредното положение - https://nap.bg/page?id=762

Ключови думи:

НАП, пик
Все още няма коментари

Още

НАП припомня кои срокове за плащане на данъци изтичат

22.05.2020

1658 1
От 21 май се възобновяват спрените дела за неплатени данъци

20.05.2020

399 1
Не, не влизате в затвора за невярна КПП-декларация

Влез или се регистрирай за да коментираш

×