Медия без
политическа реклама

НАП пуска тайни агенти в барове, магазини и атракциони по морето

Данъчната агенция предупреди, че планира над 10 000 проверки по курортите до края на лятото

13 Юли 2023
Pixabay

Националната агенция за приходите обяви, че започва традиционната си лятна контролна кампания за спазване на данъчното и осигурително законодателство по българското Черноморие.

Под активно наблюдение вече са поставени стотици обекти по крайбрежието, като ще се извършва ежедневен мониторинг на борси и тържища, които снабдяват хотелите с храни и напитки. Планът на НАП е до края на сезона да бъдта направени над 10 000 проверки на ресторанти, магазини, атракциони, паркинги и други.

 

НАП пак ще разчита на най-мощното си оръжие за ловене на нарушители -  т. нар. таен клиент.  При него данъчни инспектори се правят на обикновени клиенти и си поръчват стоки или услуги, за да видят дали магазинът, заведението или аквапаркът  оформя продажбите според правилата.

Отделно ще се прилага и явен контрол. При откритите наблюдения проверяващите от НАП се легитимират и следят оборотите, а после сравняват резултатите с продажбите в предни периоди. 

Освен това продължава стриктният контрол чрез дистанционната връзка на всеки касов апарат със сървърите на приходната агенция за установяване на рискови търговци, чиито продажби значително се различават от обичайните. По време на кампанията ще се следи и дали сезонните работници имат надлежно регистрирани договори и дали работодателите им ги осигуряват на реалното им възнаграждение, обясняват от НАП. 

За да подсили звената си по Черноморието през усилните летни месеци, агенцията командирова там фискални инспектори от други градове.

 

Будна съвест

Гражданите също могат да осъществяват контрол върху отчитането на приходите, напомнят от НАП. Това е възможно с мобилното приложение на приходната агенция – NRA Mobile, което сканира QR кода върху бележката. То може да се изтегли през App Store за телефони с операционна система iOS или през Google Play. Сигнали за неиздаване на касови бележки, фалшиви платежни документи или с липсващи реквизити, както и за други данъчни и осигурителни нарушения, могат да се подават на телефона на Информационния център: 0700 18 700 или по електронна поща на адрес: [email protected].

 

Въпрос на дисциплина

„Сезонните контролни кампании са традиционни, те не се правят, за да се съставят актове или да се запечатват обекти. Те имат дисциплиниращ ефект, но и допринасят за създаването на равнопоставена и честна бизнес среда. Целта ни е да имаме все по-добро спазване на данъчно-осигурителните правила не само по Черноморието, а и в цялата страна. С всяка изминала година наблюдаваме ръст на представителите на бизнеса, които коректно спазват данъчно-осигурителното законодателство. Това ни радва и показва, че прилагаме правилните мерки и партньорски подход. Ние сме партньори на коректния бизнес и безкомпромисни към тези, които не спазват закона“, коментира  изпълнителният директор на НАП Румен Спецов.

 

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата