facebook
twitter

Икономика

НАП даде ултиматум на търговците за бърза смяна на касовите апарати

От 1 април се забранява употребата на софтуер за управление на продажби, който не е свързан с фискално устройство
11482
БГНЕС

Националната агенция по приходите (НАП) предупреди търговците, регистрирани по ДДС, че имат две седмици да започнат смяната на софтуерите си за управление на продажбите и касовите апарати съгласно новите технически изисквания. "Крайният срок е 31 март", подчерта директорът на НАП Галя Димитрова на среща с ръководството на Българската стопанска камара.

"Промяната е наложителна заради фискалните загуби от над 300 млн. лв. и укриването на обороти от над 1 млрд. лв. годишно. Те са възможни заради пълното отсъствие на регулация на софтуерите за управление на продажбите", посочи още Димитрова. Според нея промените ще подобрят конкурентната среда и ще повишат капацитета на НАП да контролира най-рисковите търговци.

Близо 3500 вече са подновените касови апарати и фискални принтери, управлявани от новия тип софтуер, отчетоха вчера от НАП. За седмица броят им се е удвоил и в момента вече над 170 000 касови бележки се отпечатват с QR код. Идеята е всеки потребител да може да сканира със своя смартфон кода и така да проверява дали бележката е истинска, т.е. дали покупката е отчетена в системата на НАП. На практика обаче това все още не може да стане, защото приходата агенция още не е готова със специалното мобилно приложение. То щяло да бъде пуснато до месец. 
„Разбираме мотивите, но срокът е много кратък и трудно изпълним. Разчитаме НАП да действа партньорски спрямо добросъвестните търговци", каза на срещата председателят на БСК Радосвет Радев.
Срокът за смяна на софтуера за регистрираните по ДДС търговци изтича на 31 март, а за фирмите без ДДС регистрация - до края на юни. Големите търговски вериги пък трябва да отговорят на изискванията до 31 декември. 

Промените бяха направени през септември миналата година в наредбата за фискалните устройства, като преди това бяха приети и изменения в Закона за ДДС. С тях се забранява едновременната употреба на касов апарат и софтуер за управление на продажбите, без те да са свързани помежду си. Освен това софтуерът не може да бъде използван от търговците, ако не е получил одобрение от НАП за съответствие с новите изисквания.

Още за смяната на касовите апарати - на 12-а стр.

 

ПОВИШЕНИЕ
Кабинетът реши вчера да бъде увеличена основната месечна заплата на изпълнителния директор на НАП. От 1 януари заплатата на Галя Димитрова вече ще е 5000 лв. при сегашна 4070 лв. Мотивът за това решение е "водещият принос на изпълнителния директор за успешното изпълнение на основните стратегически и оперативни цели на НАП за 2018 г. по събираемостта, доброволното изпълнение на задълженията и електронните услуги. Предварителните данни за изпълнението на бюджета за 2018 г. показват преизпълнение на заложените приходи, като прогнозите са те да надхвърлят 39.64 млрд. лева, което е 103.7 % спрямо годишния разчет. Спрямо 2017 г. повишението им е с 4.327 млрд. лева, сочат данните на финансовото министерство. Ръстът се дължи основно на по-високите данъчни и неданъчни приходи, които нарастват с 3.75 млрд. лева (11.1 %). Галя Димитрова е начело на НАП от май 2017 г., преди това е била неин зам.-директор.

Ключови думи:

НАП, касови апарати
5

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

От 1 април касовият бон за гориво ще е с подробна информация

15.02.2019

228 4
Декларациите за доходите ще се подават по нов начин от 2020 г.

02.02.2019

613 3
НАП проверява търгуващите с криптовалута

13.01.2019

721 7

Коментари

Angel Stoichev ...
снимка на Angel Stoichev Dimitrov

По правилно ще е да даде ултиматум на бизнеса, веднага да повиши заплатите на минимум 1500 лева. 

https://iconomicabg.blogspot.com

kempes

Значи имаме преизпълнение на плана за приходите.

В резултат на това се вдига и без това дебелата заплата на шефа на НАП.

А за редовия служител пак какво ?

Старата играчка.

Топлата връзка.

Дупката в панталона и липсата на бельо отдолу.

Защо така бе другари капиталисти, така ли ви учат западните ви евроатлантици и американоси ?

Мачкай народа, какво ти пука за него, важното е вие да сте добре.

Тихомир Тодоров

Срокът за смяна на софтуера за регистрираните по ДДС търговци изтича на 31 март, а за фирмите без ДДС регистрация - до края на юни. Големите търговски вериги пък трябва да отговорят на изискванията до 31 декември

 

Това нормално ли е! Големите вериги ще крият обороти а ние малките под ножа. 

ОБАЧЕ
снимка на ОБАЧЕ

а стига рива  обявиха го преди 4 месеца.. като сменяте телефони за по 1200 лв не ревете

големите вериги са богоизбрани  

аз никога не влизам  в била

 чат пат в кауфланд.

в чужбина  лидл  става по евтин е от булгаристан.

siyana_power
снимка на siyana_power

Това допълнително би усложнило процеса по смяна на софтуера за търговците.


https://profirms.bg/

Влез или се регистрирай за да коментираш