Quantcast

Медия без
политическа реклама

КЗК сурвака 24 фирми с 400 000 лв. глоба за картел в санирането

Илияна Кирилова
Обвинените в картел фирми не са извършвали строително-монтажни работи, а само обследване на сградите за саниране.

След близо три години разследване Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) наложи 400 000 лв. санкции на 24 фирми, участвали в картел при "безплатното" саниране на панелки. Уличените от КЗК дружества са се договаряли помежду си как да си поделят обектите и какви ценови оферти да подават. Всички те са правили обследвания, технически и енергийни паспорти на сгради в Търговище и в гр. Гоце Делчев.  

Антимонополният регулатор започна разследване още през 2016 г. - по сигнал на кмета на Търговище като възложител на обществени поръчки по програмата за "безплатно" саниране". По време на разследването КЗК се е натъкнала на манипулации и в Пловдив с участието на над 30 фирми, но разследването още продължава.

Странно е, че КЗК е открила нередности само при обследването и паспортизацията на сгради. Тези дейности всъщност са дребни като суми на фона на големите поръчки - самите ремонтно-укрепителни дейности. Две правителства на Бойко Борисов позлатиха строителните фирми, като отделиха за обновяване на стари блокове 2 милиарда лева. От подаръка успяха да се възползват едва 2000 сгради. Така се стигна до рекордни разходи от порядъка на 3 млн. лева за блок за обследване, смяна на дограма и лепене на изолация. 

 

В ЧЕРНИЯ СПИСЪК

Санкционираните фирми са: „Мултиплекс инженеринг“, „ВМЛ - консулт“, „Димитров и син“, „Адапт", „Архкон Проект“, „Евиданс инженеринг“, „Тобо инвест“, „Фрибул“, „Корект“, „Инфрам“, „Интконс“, „Ен Екип“ и „Протико Ил“, "Консултантска Инженерна група" ООД, "Кимтекс – ЛС“ ООД, "Експрес Консулт" ЕООД, "Соларват" ЕООД, "БОАЛ" ООД, "Пешев" ЕООД, "Джи Ер Ен Пауър България" ООД, "Пловдивинвест" АД, "Стройконтрол" ООД, "Си Енд Би Енерджиконсулт" ЕООД и "Енерджи Про Дм" ЕООД.

 

Ключови думи:

саниране, картел, КЗК

Още по темата