Медия без
политическа реклама

Износът на България за Бавария надхвърля рекордните 1 млрд. евро

26 Септ. 2022
Министърът на икономиката и индустрията Никола Стоянов се срещна в Мюнхен с държавния министър по федералните въпроси и медиите и началник на Баварската държавна канцелария  Флориан Херман
Министърът на икономиката и индустрията Никола Стоянов се срещна в Мюнхен с държавния министър по федералните въпроси и медиите и началник на Баварската държавна канцелария Флориан Херман

Износът на български стоки за федерална провинция Бавария през 2021 г. надхвърли 1 млрд. евро, което е рекорд в двустранния стокообмен. Това бе подчертано по време на среща между министъра на икономиката и индустрията Никола Стоянов и държавния министър по федералните въпроси и медиите и началник на Баварската държавна канцелария  Флориан Херман. Срещата се проведе днес в Баварската държавна канцелария в Мюнхен

Бавария е водещ инвестиционен партньор на България с редица успешни примери в областта на машиностроенето, производството на компоненти за автомобилната индустрия, ИКТ и др., съобщиха от икономическото министерство.

Министър Стоянов е запознал германския си колега с предстоящите му срещи с потенциални инвеститори от Бавария като двамата се договориха да насърчават инвестиционните процеси на федерално и държавно ниво. “Страната ни се стреми да привлича не просто нови инвестиции, а такива, които ще дадат добавена стойност за икономиката ни, ще стимулират ръста на доходите и уменията на служителите“, обясни Никола Стоянов.

България и Бавария ще обменят опит в областта на информационните и комуникационните технологии, бе договорено по време на срещата. Бавария, като водещата германска провинция в областта на иновациите и високите технологии, през 2019 г. обяви инвестиционен план, озаглавен „Hightech Agenda Bayern“, посредством който провинцията инвестира бюджет от близо 3.5 млрд. евро в създаването на центрове по компетенции. Те се ситуират в различни баварски градове с фокус развитието на елементи на високите технологии - изкуствен интелект, чисти технологии, квантови компютри, космически технологии, подкрепа на стартиращи предприятия и др. Центровете ще работят за създаването на иновации, предназначени за индустрията и бизнеса. Двамата министри се обединиха около тезата, че успешният опит на Бавария в областта на осъществяване на връзката наука-бизнес би могъл да бъде заимстван в България по линия на създаване на нови партньорства с Българската академия на науките (БАН), университетите и бизнеса.

„България получи сериозно внимание на най-голямата конференция за предприемачество, иновации, ИТ и дигитализация, която се провежда в Мюнхен – „Bits&Pretzels“, именно заради подготвените си кадри и постигнатите резултати в сектора“, подчерта министър Стоянов. По думите му страната ни може да предложи много не само като дестинация за инвестиции, но и при партньорство между български и баварски компании в областта на ИКТ сектора, иновациите и дигитализацията. „България и Бавария могат да си партнират при насърчаване на тези бизнес контакти, особено с оглед поредицата от кризи, пред които сме изправени“, каза още българският министър.

Приоритет за министър Стоянов е и максимално бързото активизиране на постоянната междуправителствена комисия България-Бавария, която да ускори партнирането между Бавария и България в сферите от взаимен интерес. Интерес представлява потенциалното партниране между български и баварски компании в общи наднационални проекти на ЕС ниво, стана ясно още по време на разговора.

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата