Медия без
политическа реклама

Износът ни за основни търговски партньори опасно спада

Европейските пазари стагнират, българските фирми да търсят алтернативи, препоръча министърът на икономиката

16 Окт. 2023
Pixabay

Стокообменът на България с основните ни търговски партньори от ЕС и трети страни се свива шести пореден месец. Данните на НСИ показват спад, както по отношение на износа на български стоки, така и на вноса у нас.

През периода януари - август 2023 г. от България са изнесени стоки на стойност 56.841 млрд. лв., което е със 7.6% по-малко в сравнение със същия период на 2022 г. Специално през август е отчетен огромен спад в българския износ от цели 22%.

При вноса на чуждестранни стоки намалението е 8.8% като за периода януари-август са внесени стоки за 63.877 млрд. лв.

Тази негативна тенденция във външната ни търговия отразява стагнацията на водещите икономики в света и означава проблеми пред растежа на българската икономика за тази и следващата година. Европейската комисия наскоро ревизира прогнозата си за представянето на българската икономика като намали прогнозите за растеж на БВП за тази година на 1.5%, а за 2024 г. - на 2.4%. Припомняме, че  Министерството на финансите очаква икономическият растеж на България през тази година да бъде 1,8%, a през следващите две години 3,3-3.2%.

Впечатление прави, че износът на български стоки се свива към всички наши основни търговски партньори. В рамките на ЕС това са Германия, Румъния, Италия, Гърция и Франция, които формират 61.4% от износа ни за държавите-членки на съюза.

Така например износът към изпадналата в рецесия Германия, която е експортна дестинация №1 за българските фирми, се е свил с 8.8% през първите осем месеца на годината. За съседните страни като Гърция спадът е 20%, а за Румъния - 11%. За Италия и Франция тази година сме експортирали 7-8% по-малко стоки, а за Испания и Нидерландия спадът е двуцифрен - съответно 12 и 23 %.

В интервю пред БНР в неделя министърът на икономиката Богдан Богданов коментира, че българските компании в краткосрочен план да очакват стагнация на основните европейски пазари, затова трябва да търсят към алтернативни пазари.

Огромен спад на българския износ обаче се отчита и за страните извън ЕС. Само през август сривът е 40% в сравнение с август 2022 г. За периода януари - август износът на стоки от България за трети страни е на стойност 19.316 млрд. лв., което е свиване с 9.5%.

За Турция, която е водеща в експортната ни листа за страните извън ЕС, спадът е 17%, за Сърбия - 18%. Намалял е износът ни за САЩ с 4% и за Обединеното кралство - с 16%.

В същото време данните показват, че за Китай български фирми за изнесли стоки 1.204 млрд. лв., което е с 45% повече от миналата година. По-голям износ (5.6%) сред основните ни търговски партньори сме направили и към РС Македония.

По видове стоки впечатление прави, че най-големите спадове в българския износ са при групите "Минерални горива и масла" и „Мазнини и масла от животински и растителен произход“. Към първата група, която отчита свиване от 38% за януари-август, се числи продукцията на "Лукойл Нефтохим". При втората група е слънчогледовото олио, където България в последните години се нареди сред световните лидери по износ. Експортът на тази група стоки е намалял с цели 70% за страните от ЕС и със 7% към трети страни. 

Сериозен спад от около 20% се отчита и при експорта на български химически продукти.

Добрата новина е, че българското машиностроене, електротехника и електроника продължават да се представят добре на световните пазари. Износът на машини, оборудване и превозни средства е нараснал с 15% както към ЕС, така и към страни извън съюза.

Последвайте ни и в google news бутон

Ключови думи:

внос, износ, стокообмен

Още по темата