Quantcast

Медия без
политическа реклама

Пчеларите поискаха забрана на вноса на мед от страни извън ЕС

Очакваме да договорим квоти и лицензионен режим с Украйна до месец, обяви земеделският министър

20 Септ. 2023Обновена
Pixabay

Желанията на производителите в сектор "Селско стопанство" за протекции от страна на държавата растат лавинообразно. След земеделците днес пчеларите излязоха на протест.  Пред сградата на министерството на земеделието те настояха да се забрани вноса на пчелен мед от трети страни.

Оказва се, че у нас има 21 различни сдружения на пчеларите. Те посочват, че складовете им са пълни и не могат да реализират продукцията си от миналата година въпреки ниската изкупна цена. Проблемът не бил само в по-евтиния украински внос, но и вноса от други страни, например "нискокачествения китайски мед".

Според протестиращите пчелари държавата не си изпълнява добре контролните функции, защото немалка част от вносния мед се продавал в търговската мрежа като български. Пред министерството на земеделието те поставиха пчелни кошери и издигнаха транспаранти с надписи "Спрете дискриминацията, спрете фалшивия мед, защитете родното производство".

Пчеларите се оплакаха и от нужда от средства, за да подготвят пчелните семейства за зимата. Затова настояват и за безлихвено кредитиране. В декларация искат още да се направят промени на наредбата за инвестициите в пчеларството.

КВОТИ ИЛИ ЗАБРАНИ

В интервю за БНР земеделският министър Кирил Вътев обяви, че все пак страната ни ще настоява да договори с Украйна ограничителни квоти за внос не само на слънчоглед, но и на още три вида продукти - нерафинирано олио, сухо мляко и пчелен мед.

Според Вътев до месец ще се договорят квотите, но за олиото, сухото мляко и меда, трябва одобрение и от Брюксел. Това означава, че поне още един месец няма да е възможен вносът на слънчоглед от Украйна, тъй като кабинетът пое ангажимент първо да договори квота.

Междувременно в парламента БСП внесе предложение Народното събрание да отмени решението си, с което вдигна забраната за внос от Украйна и да приеме обратното решение, в което да се разшири обхватът на забраната - освен зърнени култури, да се включат плодове и зеленчуци, мляко и месо, мед. 

Ключови думи:

пчелари, мед, внос

Още по темата