Медия без
политическа реклама

Русия вдига забраната за износ на дизелово гориво

Ограниченията за експорта на бензин остават

06 Окт. 2023
Pixabay

Руското правителство съобщи днес, че вдига забраната за износ на дизелово гориво по тръбопроводи с излаз на пристанища, премахвайки голяма част от наложените на 21 септември ограничения, съобщи, БТА, цитирайки Ройтерс.

Ограниченията за износ на бензин обаче остават.

Дизелът е петролният продукт с най-голям износ за Русия - през 2022 г. са изнесени около 35 милиона тона, от които почти 3/4 се транспортират през тръбопроводи. В същото време страната в изнесла 4,8 милиона тона бензин.

"Правителството е вдигнало ограниченията върху износа на дизелово гориво, което се доставя до морските пристанища по тръбопровод, при условие че производителят доставя поне 50 на сто от произведеното дизелово гориво на вътрешния пазар" съобщи правителството в комюнике.

Русия е най-големият морски износител на гориво след САЩ, затова ограниченията върху износа на дизел и бензин, доведоха до повишение на световните цени, а купувачите бяха принудени да търсят алтернативни източници. 

Руското правителство е повишило също и митата за износ на гориво за препродавачи от 20 000 рубли на 50 000 рубли на тон и е спряла субсидиите за петролни рафинерии, посочва БТА.

Ключови думи:

Русия, износ, бензи, дизел

Още по темата