facebook
twitter

Икономика

Имоти ще могат да бъдат отчуждавани за 7 дни

2182
 Илияна Кирилова
Със законови промени отчуждаването на земеделски имоти за големи инфраструктурни обекти ще може да става в ускорени срокове.

Съдът ще може да допуска предварително отчуждаване на имоти в седемдневен срок от искането, ако се налага да се защитят особено важни държавни и/или обществени интереси. Това гласи част от приетите вчера на първо четене промени в Закона за държавната собственост, свързани с отчуждаването на земеделски земи. Сега срокът е един месец. Една от основните цели на законопроекта е да не се бавят големи проекти по обществени поръчки, пишат в мотивите си вносителите.

Одобрените законопроекти са два - единият на депутати от ГЕРБ, а другият - на "Обединени патриоти" и ГЕРБ. За предварителното отчуждаване освен това трябва да бъдат изпълнени допълнителни условия, като например имотът, ако е в населено място, да не е единствено жилище на собственика и да има изготвен подробен устройствен план.

С проекта е предвидено още да отпаднат и протоколите, които трябва да бъдат подписани от две длъжностни лица и от един от съседите. Когато собственикът на имота не присъства при извършването на описа, протоколът може да се състави в негово отсъствие - с подписите на 2 длъжностни лица и на един от съседите. Вносителите посочват, че често съседите отказват да подпишат и това прави невъзможно попълването на протоколите.

По повод обезщетенията депутатът Александър Ненков от ГЕРБ уточни: "Ако земята е земеделска, се прави оценка и се вижда каква продукция евентуално би се реализирала на пазарни цени. В периода от влизането на държавата в имота до окончателното влизане в сила на акта за отчуждение, тази продукция, ако биха я продали, сумата от нея също ще бъде възстановена на собствениците. Ако пък съответно сградата е просто сграда и не се произвежда нищо в нея, то тогава пък собствениците ще получат обезщетение за това, евентуално ако биха я отдавали под наем, какъв пазарен наем биха постигнали", заяви той, цитиран от БНР.

ПРЕЧКИ

Процедурите по отчуждаване понякога се проточват заради дела, заведени от собственици, а това спъва старта на важни обекти. Такъв е случаят с отсечката от магистрала "Хемус" между Белокопитово и Буховци. Въпреки че първата копка бе направена преди повече от половин година, строежът още е блокиран заради неотчуждени земи. Трасето, дълго малко над 16 км, трябва да бъде завършено през 2021 г., а цената е 120 млн. лв. Сериозни проблеми има и с продължението на магистралата от Боаза до пресичането с пътя Велико Търново - Русе.

 

 

3

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Патриотите се изпокараха заради военни имоти

05.03.2020

Обновена

ЛЮДМИЛ ИЛИЕВ

2785 19
Πpoдaвaтe имoт? Eтo няĸoи cъвeти

28.02.2020

1032
Банките затягат условията за отпускане на ипотеки

08.02.2020

МИЛА КИСЬОВА

3933 6

Коментари

Augereau

Въпреки че първата копка бе направена преди повече от половин година, строежът още е блокиран заради неотчуждени земи. 

Имам революционна идея - не правете първа копка, преди да сте отчуждили напълно земите. Гениално, нали? 

sega_reader

И по какво ще се различават тия сега, от бай Тошо едно време ?

Тогава ти вземат нивата и ти я плащат по 6 стотинки на квадрат.

Който не знае да пита по-старите, ако е останал още някой да помни.

Simplicissima
снимка на Simplicissima

Тук нещо Конституция, такованка..

 

Докато се намеси Конституционният съд, ще минат повече от 7 дена.

Може ли да направят обществен хаир, като предварително бъдат отчуждени градините на Семирамида, упс, терасите на ОПГЕРБ.

Съответните състави, цитирам:

 

(i) ...ако се налага да се защитят особено важни държавни и/или обществени интереси.

 

(ii) За предварителното отчуждаване освен това трябва да бъдат изпълнени допълнителни условия, като например имотът, ако е в населено място, да не е единствено жилище на собственика и да има изготвен подробен устройствен план.

 (i) Подслоняването на самотни майки с деца, пък дори само за няколко месеца, е важен обществен интерес;

(ii) Цецо ще е пръв, щото май трикатно терасираните му сараи не са единствен имот. Устройствен план не се налага, в жилището могат немедлено и спокойно да се устроят 10-ина непълни семейства.

Влез или се регистрирай за да коментираш

×