facebook
twitter

Икономика

"Еврохолд" отрече Цветанов да наднича зад сделката за ЧЕЗ

546
Снимка: БГНЕС

Купувачът на ЧЕЗ - застрахователната група "Еврохолд", отрече зад сделката да стоят политически интереси и призова политици и медии да се въздържат от подобни манипулации. Според публикации зад сделката наднича бившият зам.-председател на ГЕРБ Цветан Цветанов. "Нека да не търсим политически мотиви в една бизнес сделка. Жълти медии и някои политици се опитват да я използват за политически интереси и КФН може да се самосезира", заяви във вторник пред бТВ Асен Христов, председател на надзорния съвет на "Еврохолд България".

Само акционерите стоят зад компанията, не съм Гинка, холдингът не е Гинка, а с Цветан Цветанов се познаваме от времето, когато като студенти се събирахме да тичаме заедно, само на "здравей-здрасти" сме, заяви той. "Много по-близък съм с министъра на спорта Красен Кралев, който дори навремето ме е надбягвал за разлика от Цветанов", каза Асен Христов, цитиран от Медиапул. Той допълни, че познава и председателя на парламента Цвета Караянчева, която е била служител на "Еврохолд" навремето, но това не означава, че тя е негов човек.

Христов коментира и думите на лидера на БСП Корнелия Нинова, че "ЧЕЗ е продадена на втора Гинка": "Казвам се Асен. Не се приемаме като втората Гинка. Това беше просто една метафора."

Провокиран от коментарите, свързани с Цветанов и ЧЕЗ, се включи и премиерът Бойко Борисов. "Колкото БСП могат да ги питат какво прави Жан Виденов или ДПС за Лютви Местан, толкова можете да ми зададете въпроса дали Цветанов е там, или не." Борисов изтъкна, че като премиер няма да коментира сделката, за да не нанесе тежки финансови последици и "да бъдем осъдени като държава и да платим огромни пари". На въпрос дали при съмнения за сделката би се намесил, той отговори: "Не се меся в работата на независимите регулатори. Както не се намесихме, когато имаше предишен купувач, така и днес. И предишния път се направи политическа атака, впоследствие се оказа, че не е основателна."

"Повече от осем месеца се интересуваме от сделката за ЧЕЗ. Преговори водим от февруари. ЧЕЗ поканиха различни компании и една от тях беше "Еврохолд", обясни хода на процедурата Асен Христов. "Нашето предложение се оказа по-добро от това на индийската компания, която за втори път даде оферта на разсрочено плащане, което не показва добра финансова стабилност. Затова ЧЕЗ предпочетоха нас", обясни той.

"Еврохолд” ще плати 335 милиона евро за акциите на ЧЕЗ. Парите са от два източника - 30% са собствени средства от увеличение на капитала на "Еврохолд", а останалите над 300 милиона евро са банков кредит", поясни Христов. Сделката ще бъде финансирана със заем от германската Дойче банк и японската "Номура". За осигуряване на финансирането на сделката с ЧЕЗ няма да се залагат застрахователни активи, за обезпечение няма как да се ползва и електроразпределителната мрежа.

ПРОВЕРКИ

Миналия четвъртък "Еврохолд" обяви, че купува бизнеса на ЧЕЗ в България за 335 млн. евро. В началото на седмицата от Комисията за финансов надзор обявиха, че ще се произнесат по сделката възможно най-скоро. От групата се надяват да чуят "да" до края на годината. Решение по сделката се чака и от Комисията за защита на конкуренцията, както и от енергийния регулатор. Все още няма яснота по какви правила ще се оценява продажбата, но според председателя на КЕВР Иван Иванов те ще са готови до 2-3 седмици. Той е наредил съставянето на междуведомствена група, която да се занимае с това. Проблемът е, че КЕВР бе задължена да се произнася по подобни сделки още преди около година с едни от последните промени в Закона за енергетиката.

2

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Токът е поскъпнал с 29% за 12 години

16.07.2019

Румяна Гочева

319
България може да пести 95 млн. евро годишно с тецове на газ

15.07.2019

Румяна Гочева

653 6
Манхатън остана без ток за няколко часа

14.07.2019

1330 21

Коментари

mr_self_destruct

Ловко надничат сик и едни шишковци👍

Сократе👍

Бончо Генчев
снимка на Бончо Генчев

Г-н Борисов, спешно изпратете Цветанов за посланик на РБ в Австралия.

Апропо, колега, къде е Сократ, че го поздравяваш ?

Влез или се регистрирай за да коментираш

×