Медия без
политическа реклама

Държавата е заела нов дълг от 900 млн. лв. от началото на годината

Служебният кабинет пласира за четвърти път ДЦК на вътрешния пазар

11 Юни 2024

Нови 200 млн. лв. се прибавят към дълга на държавата, след като в понеделник Министерство на финансите пласира за четвърти път тази година държавни ценни книжа на вътрешния пазар. Среднопретеглената годишна доходност на аукциона за емисията 6-годишни ДЦК е 3,54%, съобщиха от финансовото министерство.

До момента служебният кабинет е заел общо 900 млн. лв. от вътрешния пазар.

В средата на април Министерството на финансите пусна първата за годината емисия държавни ценни книжа, като тогава предложи на инвеститорите 3-годишни съкровищни облигации. Набран бе дълг от 200 милиона лева при среднопретеглена доходност от 3,01%.

Припомняме, че държавният бюджет за тази година бе гласуван с дефицит от 6.2 млн. лв. (3% от БВП), което означава, че тепърва правителството ще тегли заеми, за да го покрива. Месец май бюджетът излезе с малък излишък от 100 млн. лв., но следващите месеци се очаква да бъде на минус.

Засега все още страната ни не е излизала на международните дългови пазари. В същото време Министерството на финансите планира да набере още 2.15 млрд. лв. дълг от вътрешния пазар чрез емисии ДЦК. Това става ясно от публикувания емисионен календар за юни-декември 2024 г. 

Според Бюджет 2024 общо новите задължения на хазната могат да достигнат до 11,7 млрд. лева.

Ключови думи:

ДЦК, нов дълг

Още по темата