Quantcast

Медия без
политическа реклама

Данъчни складове за горива без видеокамери ще плащат до 10 000 лв. глоба

22 Ноем. 2019ЛЮДМИЛ ИЛИЕВ
Илияна Кирилова

Данъчните складове за горива задължително ще трябва да бъдат оборудвани със системи за видеонаблюдение и контрол. Това постановиха депутатите с промени в Закона за акцизите и данъчните складове, окончателно приети в четвъртък. Онези, които не се съобразят с новото изискване, са заплашени от имуществена санкция от 3000 до 8000 лв., която при рецидив ще варира от 5000 до 10 000 лв.

Видеосистемите трябва да осигуряват „визуален контрол в реално време“ и непрекъснат запис върху цифров регистратор - сървър. Камерите трябва да се монтират стационарно на всички места, през които в склада влизат или излизат транспортни средства, и да бъдат разположени така, че да позволяват разпознаване на номерата им. Ще работят денонощно, а за да бъде сигурно, че няма да има прекъсвания, ще трябва да разполагат с автономно захранване. Депутатите дори уточниха, че камерите трябва да бъдат „влагозащитени, да са с резолюция, не по-малка от 1280 х 720 пиксела“, да позволяват наблюдение през нощта и да могат да алармират „при настъпване на определени събития“.

Записите трябва да бъдат съхранявани върху цифровите регистратори поне един месец. След изтичането на този срок информацията ще се архивира и съхранява в данъчните складове още минимум два месеца.

На митническите органи ще бъде осигурен отдалечен достъп в реално време до видеоизображенията, както и възможност за отдалечен преглед на направените записи. Това ще става за сметка на съдържателите на данъчните складове. Самото изграждане на видеосистемите ще трябва да се съгласува с митническите служители, които ще имат правото да тестват как работят камерите.

Неспазването на многобройните изисквания спрямо изграждането и поддържането на видеосистемите ще се наказва с имуществена санкция от 1000 до 5000 лв. При повторно нарушение размерът й ще бъде между 2000 и 8000 лв.

Още по темата