Quantcast

Медия без
политическа реклама

Чуждите инвестиции са с 30% по-малко от миналогодишните

От началото на годината Министерството на икономиката е поело ангажимент да улесни проекти за 750 млн. лв. капиталовложения

17 Ноем. 2020
Илияна Кирилова

Преки чужди инвестиции 729.5 млн. евро са влезли в страната ни през първите девет месеца на годината, показва статистиката на БНБ. Обемът им е с 327 млн. евро или 30% по-малко от същия период на миналата година.

Според данните на централната банка в края на септември в икономиката ни са привлечени 1.225 млрд. евро чужди капитали под формата на заеми. Основно тази значима сума се дължи на финализираната през лятото поредна продажба на БТК (Виваком), която бе купена от медийната група United Group със сръбска собственост и мажоритарен акционер лондонският фонд BC Partners. 

Сделката с БТК е причина и за отчетения отлив на дялов капитал от страната - за първите 9 месеца на годината това са 935.7 млн. евро. За същия период данните на БНБ показват, че чуждите инвеститори са реинвестирали 439.7 млн. евро от печалбата си, което е с близо 100 млн. евро по-малко отпреди година. 

На този фон министърът на икономиката Лъчезар Борисов за пореден път се похвали с впечатляваща инвестиционна активност въпреки коронокризата. "От началото на годината сме сертифицирали проекти за инвестиции за близо 750 млн.лв.", заяви той по повод връчването на сертификат за инвестиция Клас А на "Несле България". Компанията възнамерява да инвестира 23 млн.лв. в нова роботозирана поточна линия в шоколадовата си фабрика в София. 

Издадените сертификати означават, че държавата се наема да ускори реализацията на инвестициите, като поема част от разходите на компаниите и улеснява получаването на необходимите документи и разрешителни.

Министър Борисов посочи, че тези сертификати са "поредно доказателство, че българската икономика работи и бизнес климатът е добър и по време на криза, каквато е и оценката на МВФ и рейтинговите агенции". И подобно на бодряшкото изхвърляне на премиера, обяви, че с ръст на БВП от 4.3% през третото тримесечие спрямо второто Блъгария продължавала да бъде на първите места в ЕС по макроикономическа и финансова стабилност. 

Данните на Евростат обаче показват друго - през лятото повечето европейски икономики са отбелязали двуцифрен растеж спрямо април-юни, като средно за ЕС брутният вътрешен продукт се е увеличил с 11.6%.

Още по темата

АНКЕТА "СЕГА"

Ще се осъществи ли ротацията във властта?