Quantcast
Чуждите инвестиции са с 30% по-малко от миналогодишните | СЕГА
facebook
twitter

Икономика

Чуждите инвестиции са с 30% по-малко от миналогодишните

От началото на годината Министерството на икономиката е поело ангажимент да улесни проекти за 750 млн. лв. капиталовложения
555
 Илияна Кирилова

Преки чужди инвестиции 729.5 млн. евро са влезли в страната ни през първите девет месеца на годината, показва статистиката на БНБ. Обемът им е с 327 млн. евро или 30% по-малко от същия период на миналата година.

Според данните на централната банка в края на септември в икономиката ни са привлечени 1.225 млрд. евро чужди капитали под формата на заеми. Основно тази значима сума се дължи на финализираната през лятото поредна продажба на БТК (Виваком), която бе купена от медийната група United Group със сръбска собственост и мажоритарен акционер лондонският фонд BC Partners. 

Сделката с БТК е причина и за отчетения отлив на дялов капитал от страната - за първите 9 месеца на годината това са 935.7 млн. евро. За същия период данните на БНБ показват, че чуждите инвеститори са реинвестирали 439.7 млн. евро от печалбата си, което е с близо 100 млн. евро по-малко отпреди година. 

На този фон министърът на икономиката Лъчезар Борисов за пореден път се похвали с впечатляваща инвестиционна активност въпреки коронокризата. "От началото на годината сме сертифицирали проекти за инвестиции за близо 750 млн.лв.", заяви той по повод връчването на сертификат за инвестиция Клас А на "Несле България". Компанията възнамерява да инвестира 23 млн.лв. в нова роботозирана поточна линия в шоколадовата си фабрика в София. 

Издадените сертификати означават, че държавата се наема да ускори реализацията на инвестициите, като поема част от разходите на компаниите и улеснява получаването на необходимите документи и разрешителни.

Министър Борисов посочи, че тези сертификати са "поредно доказателство, че българската икономика работи и бизнес климатът е добър и по време на криза, каквато е и оценката на МВФ и рейтинговите агенции". И подобно на бодряшкото изхвърляне на премиера, обяви, че с ръст на БВП от 4.3% през третото тримесечие спрямо второто Блъгария продължавала да бъде на първите места в ЕС по макроикономическа и финансова стабилност. 

Данните на Евростат обаче показват друго - през лятото повечето европейски икономики са отбелязали двуцифрен растеж спрямо април-юни, като средно за ЕС брутният вътрешен продукт се е увеличил с 11.6%.

8

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Само 5 язовира са ремонтирани с 500-те млн. лв. досега

18.01.2021

НИКОЛАЙ ИВАНОВ

3751 9
Прогнозата на шефа на БНБ: От 1 януари 2024 г. пазаруваме в евро

19.12.2020

2575 6
Полиция и инспектори на КЗП ще патрулират пред големите магазини

17.12.2020

453 7

Коментари

Мариана Кълвачева

Днес е седемнайсти ноември, някой нямали да каже нещо по тоя въпрос ?

Оставете ги инвестициите, там нещата са ясни.

Скоро Тръмп ще има ...410, а Байдън 128.

Тръмп побеждава в почти всички щати, а Байдън само в четири.

В момента върви разобличаване на фалшификаторите.

Председателят на избирателната комисия Трейнър заяви, че изборите са били непрозрачни, незаконни и би следвало да се отменят.

Има динамика на развитие на ситуацията.

Явно Цецовото броене даде фира.

Светозар

Фолксваген избра Словакия да инвестира 1 млрд. евро (след като се отказа от Турция), Майкрософт избра Гърция за 1 млрд. евро инвестиция, японската фирма Nidec избра да инвестира 2 млрд. долара в завод в Сърбия, Тесла избра Берлин да инвестира 4 млрд. евро в новия си завод за електромобили, а италианският боклук избра България.

В замяна на това, пък, останахме под пари от „Турски поток“:

Как Русия си взе газопровода и 3 млрд. лева

Документи вече доказват, че Русия строи „Турски поток" през България, като е „превзела" саудитския консорциум Arkad и е наела свързани с „Газпром" подизпълнители.

Разходите от 3 млрд. лв. за този газопровод се плащат от българските данъкоплатци, които няма да спечелят нищо в следващите поне 15 години.

Крайният резултат е още по-силно руско влияние в страната и блокирана газова мрежа за алтернативни доставки и транзит.“, 10.10.2020 г. - capital.bg/biznes/energetika/2020/10/16/4127009_kak_rusiia_si_vze_gazoprovoda_i_3_mlrd_leva/?ref=header-theme

Dani Kirilov
снимка на Dani Kirilov

Стига троли, бе, Ламби! Вече ставаш архидосаден.

Johnny2965

Аз пък бих казал - не преувеличавайте ролята на чуждите инвестиции. 

Разкрийте данни какъв е делът им спрямо общия размер на инвестициите, правени в България.

Калорифер

 

Светозар - 

👍👍👍

 

HUMANOID
снимка на HUMANOID

А колко пари пратиха българите от чужбина 

Dani Kirilov
снимка на Dani Kirilov

А колко пари пратиха българите от чужбина 

 

Това не са инвестиции.

Boris65

Путин ни тъпче, мачка и унижава, все едно сме нули 0  нещо както 0краинци цеейропеци а не Истински Европейци - Истински Членове  на ЕС.

Ако Путин нас членовете така ни унижава , какво ли прави с 0краинците си ? Как ги унижава ( ?

Влез или се регистрирай за да коментираш