facebook
twitter

Икономика

ЧЕЗ преговарят и с "Инерком", и с индийците за бизнеса си в България

Индия пауър все още нямат оферта за активите на ЕРП-то у нас
650
Снимка: Архив
Една от последните публични изяви на Гинка Върбакова бе преди година.

Сагата около продажбата на активите на ЧЕЗ в България продължава. След като през ноември първият кандидат - пазарджишката компания "Инерком" не успя да плати за активите на дружеството, започнаха преговори и с втория класиран кандидат - "Индия пауър". Индийците обаче все още не са предложили конкретна цена, въпреки че водят преговори от декември, заяви говорителката на чешката компания Алис Хоракова пред БНР.  "Ние все още не сме получили обвързваща оферта от "Индия пауър", така че не знаем какво ще предложат", обясни тя.

В последните дни на 2018 г. Комисията за защита на конкуренцията започна ново производство по казуса "ЧЕЗ", но дни по-късно отново спря хода на сделката. От комисията на Юлия Ненкова обясниха, че окончателното им становище по случая ще зависи от делото във Върховния административен съд, чието разглеждане е насрочено за май. До него се стигна, след като КЗК блокира сделката за ЧЕЗ с мотива, че ВЕИ централите, притежавани от Гинка Върбакова, ще доведат до монопол на енергийния пазар.

Впоследствие собственичката на "Инерком" излезе от фирмите си, но това не склони КЗК да пусне сделката. Според различни публикации дружествата на Върбакова не могат да достигнат и 0.005% от цялото производство на ток у нас. Направен бе и парарел с друга сходна продажба. Преди осем години "Енерго-Про" купи E.ON, въпреки че имаше много повече производствени мощности в страната (няколко веца) в сравнение с активите на "Инерком". За КЗК обаче това не бе проблем и комисията пусна сделката.

В публикация тези дни на изданието "Лидове новини", свързвано с чешкия премиер Андрей Бабиш, се съобщава, че при първоначалното наддаване индийската компания е предложила по-висока оферта, но с разсрочено плащане. Затова от Прага са избрали първо да водят преговори с "Инерком", които предлагали еднократно плащане. Сега обаче ситуацията може да се промени. Според чешкия вестник "Лидове новини" вторият кандидат-купувач се опитва да се възползва от неблагоприятните развития около сделката с Гинка Върбакова и е възможно да промени предложението си. Офертата на индийците била за 355 млн.евро със срок на изплащане от пет години. "Инерком" предложили по-малко - 342.4 млн. евро, но с плащане веднага, пише "Лидове новини".

Източници на изданието в София твърдят, че индийският кандидат няма да повтори досегашната си оферта, тъй като разбира, че положението на ЧЕЗ на балканския пазар не е добро. Затова според експерти предлаганата цена може да падне с милиони евро.

 

ПОД ВЪПРОС

В края на 2018 г. от финансовия консултант по сделката за ЧЕЗ - "Мейн кепитъл", съобщиха, че "Инерком" е осигурила средствата за финализиране на сделката. "Финансирането е структурирано, вече е готово като архитектура и ангажименти и водеща банка от световен калибър ще подсигури синдикирания кредит - банка в Топ 10 в света", подчерта Илиян Скарлатов от "Мейн кепитъл" пред тв Европа. Процедурата позволявала участие през офшорна компания, но това не било направено, защото "всичко беше на масата". До момента обаче реално плащане няма.

3

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

КЗК сурвака 24 фирми с 400 000 лв. глоба за картел в санирането

11.12.2019

ЙОАНА ПЕТРОВА

272
ВАС отхвърли жалбата срещу строежа на националната детска болница

27.11.2019

560 13
Патилата на ЧЕЗ в царството на Кой

07.11.2019

Юлиaна Бончева

2105 6

Коментари

19namo

Индия Пауър направо в шепи ще ни дава тока.

Хулиган

Ще бъде интересно да видим, на кого ще се окаже роднина индийската Гинка?

 

http://www.drago.info/index.php/2017/10/25/restitu...

Paco Pacov

Време е да дадат на Курнелия и енергото, та да покаже на света за колко време може да го съсипе, както е направила с Техноимпекс. 

https://iconomicabg.blogspot.com

Влез или се регистрирай за да коментираш

×