Медия без
политическа реклама

България ще увеличи участието си в Черноморската банка с 33 млн. евро

Сумата трябва да се внесе на равни вноски до края на десетилетието

26 Яну. 2023
БГНЕС

България ще увеличи акционерното си участие в капитала на Черноморската банка за търговия и развитие. За целта през следващите 7 години страната ни ще трябва да внесе над 33 млн. евро. Това реши парламентът днес по предложение на служебното правителство.

Банката е международна финансова институция на държавите, които участват в организацията на Черноморското икономическо сътрудничество. Тя финансира проекти от регионално значение и поощрява търговската активност между страните акционери. От 1999 г., когато започва дейността си, банката е финансирала 39 проекта в България в различни области на обща стойност 913 млн. евро.

В края на миналата година управата на банката одобрява нова стратегия за капитализацията й за периода 2023-2030 г. В документа се предвижда капиталът й да се увеличи с 244 961 040 евро, които страните акционери трябва да изплатят на равни годишни вноски до края на десетилетието. За да запази дела си в банката, България трябва да внесе 33 235 920 евро през следващите 7 години.

Решението беше подкрепено от депутатите с подкрепата на всички парламентарни групи.

Още по темата

АНКЕТА "СЕГА"

Ще се осъществи ли ротацията във властта?