Quantcast
България е начело в класацията за най-опасни пътища в ЕС | СЕГА
facebook
twitter

Икономика

България е начело в класацията за най-опасни пътища в ЕС

372
 Илияна Кирилова
88 души на 1 млн. население у нас са загинали през миналата година.

На фона на хвалбите на управляващите и милионите, които се дават за строеж и ремонти на пътищата у нас, България се нарежда сред лидерите в статистиката за най-опасни пътища и най-висока смъртност от пътни инциденти в целия Европейски съюз. Преди нас е само северната ни съседка Румъния. Това показват данните от последния доклад на Европейската комисия.

Според статистиката България е  една от страните с най-висока смъртност в ЕС през 2018 г. Данните показват, че 88 души на 1 милион население у нас са загинали през миналата година. Все пак не сме класирани на първата позиция - тя е заета от Румъния, като там числото е малко повече - 96 загинали на 1 милион население. В доклада се отбелязва, че това са единствените две държави, в които броят на жертвите надвишава 80 на 1 млн. Статистиката обаче отбелязва, че България е сред страните членки, които са успели да намалят броя на жертвите по пътя  с 9%.

За младите хора между 18 - 24 г. има много по-голям риск, отколкото за останалите възрастови групи. Над 65% от загиналите младежи в катастрофи са били шофьори, докато пешеходците са 8%.

Непосредствено след България по показателя за смъртност на пътя са Латвия (78 на 1 млн. население) и Хърватия (77). След тях следват Полша (76), Унгария (64), Гърция (64). Средната стойност за целия Европейски съюз е 49 жертви на пътя на 1 млн. души. Това е с 1% по-малко в сравнение с 2017 г.

Докладът сочи, че най-безопасни са пътищата в Обединеното кралство, Дания и Ирландия. Там броят на загиналите е около и малко над 30 на 1 млн. население.

1

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Борисов и Пловдив - за стадиони пари има, за пътища няма

24.10.2020

ДИЯН ИВАНОВ

3109 4
Държавата харчи за нови пътища, вместо да обезопаси наличните

20.10.2020

МАРТИН ГЕОРГИЕВ

1120 3
ЕК иска обяснения от България за гражданството срещу инвестиции

20.10.2020

Обновена

983 5

Коментари

S luncho6
снимка на S luncho6

>>><<<
Не е чудна тази статистика. Датчаните и ирландците са много по-устойчиви при удар,

а нашите имат остеопорози и се чупят лесно, т.е. трябва да се борим с остеопорозите.

Подкрепете вашите кости и стави с "Хеликс-оригинал" с протеин от охлюв..само 39.90.

Влез или се регистрирай за да коментираш