facebook
twitter

Икономика

България е на 37-о място по икономическа свобода

236
 Pixabay

България е поставена на 37-о място от 162 държави в света в традиционния Индекс на икономическа свобода на института "Фрейзър". В сравнение с предходни години позицията на страната ни се подобрява, макар и само до най-високото постигано ниво от десетилетие насам. През 2009 г. страната пак бе на същата позиция. От 2009 до 2015 година има влошаване, а от 2015 г. се наблюдава обръщане на тенденцията.

Използваните данни в изследването са за 2017 г. и в тях влизат индикатори като работа на съдебната система, защита на правата на собственост, стабилни пари, свобода на международната търговия, регулации и др., съобщиха от Института за пазарна икономика (ИПИ).

За България е отчетено леко подобрение в графата "регулации", но въпреки това страната ни получава ниски оценки за правенето на бизнес и наличието на корупция. Оценката на индекса "стабилни пари" е добра, но заради валутния борд, който остава гарант за стабилността на лева, посочват от ИПИ. Именно това е и категорията, в която страната ни традиционно постига най-добрите си резултати.

На първите места по икономическа свобода се нареждат Хонконг, Сингапур и Нова Зеландия. Челната десетка се допълва от Швейцария, САЩ, Ирландия, Обединеното кралство, Канада, Австралия и Мавриций. В дъното на индекса са Венецуела, Либия и Судан. Това не е изненада - повечето от страните на опашката са в условия на гражданска война, тежка икономическа криза или и двете.

2

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

577 са заразени, а 23-ма са починалите от коронавирус

07.04.2020

Обновена

7347 217
Сачева: Мислим за директни плащания към самонаетите

05.04.2020

Обновена

1650 15
Как корона кризата ще порази икономиката на България

Коментари

н16
снимка на н16

На първите места по икономическа свобода се нареждат Хонконг, Сингапур и Нова Зеландия. 

А тия демонстранти в Хонконг, какво искат? Да си загубят свободата ?

Доктор УдХаус

Точно обратното, искат да НЕ си я загубят. Протестите бяха предизвикани от проектозакон, който предвиждаше граждани на Хонг Конг да могат да бъдат екстрадирани и съдени в Китай - нещо, което ще унищожи гражданските права и свободите на жителите на града и което влиза в остро противоречие с конституцията на Хонг Конг, която гарантира гарантира свободи, като правото на протест, правото на свободна преса и свобода на словото - неща, които не са познати в Китай. 
 

Влез или се регистрирай за да коментираш

×