facebook
twitter

Икономика

БОЕЦ осъди НАП за укриване на данъчна информация

Приходната агенция отказва данни за отписаните налози и за печалбите на хазартния бизнес
5 348

Съдът е отменил отказа на НАП да предостави данни за несъбраните данъци. Това съобщиха от БОЕЦ - гражданското сдружение, което миналата година разтърси България с разкритието, че размерът на несъбрания и източен ДДС за 10 години е надхвърлил 16 млрд. лева.  

Решението на Видинския административен съд, взето на 11 октомври, е по делото, заведено от гражданската организация срещу нежеланието на НАП да отговори на няколко въпроса за отписаните данъчни и осигурителни задължения, за несъбраните корпоративни данъци, установени с ревизии, и за приходите, които хазартният бизнес (не) плаща в държавния бюджет. Съдът е приел доводите на БОЕЦ, че приходната агенция не може да крие важни за обществото факти. Решението е окончателно и не подлежи на обжалване, а НАП трябва да плати съдебните разноски. Сега ведомството на Галя Димитрова има 14-дневен срок да отговори на въпросите, зададени от БОЕЦ по Закона за достъп до обществена информация.

"Това е изключително важен пробив! Исканата от нас информация ще даде допълнителна яснота за размера на грабежа на управляващата мафия", коментираха от БОЕЦ по повод на съдебното решение.

След като през март 2018-а БОЕЦ разкри, че несъбраният и източен ДДС надхвърля 16 милиарда лева, подаде сигнали до прокуратурата, ЕК и други институции, а междувременно поиска и допълнителна информация от НАП, показваща мащабите на укритите и отписани данъчни задължения.  

Междувременно активната гражданска организация бе взета на мушка от властта. НАП е образувала три ревизии на БОЕЦ по прокурорско разпореждане. "В ход са и няколко дела и проверки срещу нас - от МВР, ГДБОП, прокуратурата. Мафията е активирала всичките си институции бухалки, но ние продължаваме", коментира лидерът на сдружението Георги Георгиев.

Наскоро одит на Сметната палата разкри, че само през 2016 г. НАП е отписала служебно над 10 милиарда лева неплатени и обявени за несъбираеми вземания, установени с ревизии - поради изтичане на 10-годишния давностен срок. 

 

Въпросите, на които НАП упорито отказва да отговори  

(поисканите данни са за периода  2009 - 2017 г.)

Каква е сумата на отписаните от НАП вземания на НАП - по години? 

Какъв е размерът на вземанията, отписани поради изтекла давност ?    

Какъв е размерът на несъбрания корпоративен данък по ревизионни актове на НАП - по години? 

Какъв е общият оборот на годишна база на фирмите от хазартния бизнес?

Какъв е общият размер на оборота на фирмите, занимаващи се с хазартна дейност и необлагаеми с ДДС - по години? 

Какъв е общият размер на декларираната печалба от фирмите, занимаващи се с хазартна дейност - по години? 

 Кои са фирмите, занимаващи се хазартна дейност - пълен списък? 
 

 

ХРОНОЛОГИЯТА

Със заявление от 26 март 2018 г. БОЕЦ иска от НАП информация за отписаните вземания, несъбрания корпоративен данък, както и данни за хазартния бизнес. От НАП изобщо не реагират на заявлението. Заради мълчаливия отказ БОЕЦ завежда дело в съда. В края на юли 2018 г. административният съд излиза с решение, че НАП е длъжна да предостави исканата информация. Приходното ведомство обаче обжалва това решение пред Върховния административен съд. Но ВАС потвърждава - НАП трябва да отговори на въпросите на БОЕЦ. Въпреки това данъчните отново отказват да споделят с гражданите проблемите си със събирането на някои налози. БОЕЦ не се отказват и завеждат ново дело  - в Административния съд - Видин. И печелят делото.

1

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

НАП припомня кои срокове за плащане на данъци изтичат

22.05.2020

1744 1
От 21 май се възобновяват спрените дела за неплатени данъци

20.05.2020

402 1
Георги Георгиев от БОЕЦ: Мафията се самоизяжда

15.05.2020

11984 25

Коментари

sega_reader

Никой не иска да коментира темата.

Защото тя е като темата "Кой уби Кенеди ?".

Ако се дадат отговори на поставените въпроси значи да падне държавността като такава и да се загуби вяра, че въобще има институции които са загрижени за този изстрадал народ.

Отговори няма да има, гарантирано от ГЕРБ!

Влез или се регистрирай за да коментираш

×