Quantcast

Медия без
политическа реклама

Бизнесът се изпокара заради помощите за скъпия ток

15 Окт. 2021
Pixabay

Работодателските организации се противопоставиха една на друга заради помощите, които очакват от държавата като компенсация за рекордно поскъпналия ток през последните месеци. 

Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ) обяви като недопустими и сепаративни проведените в четвъртък разговори на служебния кабинет само с една от бизнес организациите у нас.

Премиерът Стефан Янев и служебните министри на енергетиката и на икономиката се срещнаха с Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България (БРИБ) и федерацията на големите индустриалните енергийни консуматори, която е член на КРИБ. След срещата стана ясно, че се обсъжда вариант големите енергоемки предприятия у нас да могат да купуват електроенергията с директни договори от АЕЦ „Козлодуй“ и НЕК. Така те ще заобиколят енергийната борса, на която от месец цената на електроенергията надминава 300 лв. за киловатчас. Мярката е поискана от председателя на КРИБ Кирил Домусчиев за около 160 големи енергоинтензивни предприятия. След срещата Домусчиев обяви пред журналисти, че работодателските организации отменят обявения за 19 октомври национален протест срещу поскъпването на тока.

"С изумление от медиите научихме за организирана от правителството среща само с една организация и огласеното след срещата намерение да се предложи сключването на двустранни договори за обезпечаване на една малка група предприятия с електрическа енергия на ниска цена", посочват засегнатите работодатели от АИКБ.

Според тях подобно действие е недопустимо нарушаване на правилата на свободната конкуренция, тъй като фаворизира и поставя в привилегировано положение няколко фирми. Нещо повече, подобно решение е невъзможно за изпълнение, защото е незаконно, тъй като Законът за енергетиката забранява извънборсовото сключване на двустранни сделки, посочват от АИКБ.

АИКБ категорично заявява, че националният протест ще се проведе на 19 октомври.  И настоява правителството да обсъжда спасителните мерки заради скъпия ток с всички представителни организации на бизнеса.

Ключови думи:

АИКБ, КРИБ, ток, мерки

Още по темата