facebook
twitter

Икономика

Бизнесът поиска пазарни цени на тока и за бита

635
 Илияна Кирилова

Бизнесът за пореден път се обяви за премахването на регулирания пазар на ток. Ден след дискусията в парламента, посветена на работата на независимата енергийна борса, работодателите отново разкритикуваха схемата за продажба на ток.

В същото време предприемачите подкрепиха идеята на министъра на енергетиката Теменужка Петкова за обособяване на отделна борсова платформа, предназначена само за голямата индустрия. "Това е стъпка към решаване на проблема със скъпия ток за бизнеса, но не е достатъчна", коментира пред Нова тв зам.-председателят на Асоциацията на индустриалния капитал (АИКБ) Румен Радев. 

"Това дори е по-маловажна стъпка от най-важната - премахването на регулирания пазар. Всяка стотинка допълнително за мегаватчас изземва от бизнеса между 170 и 190 млн. лв. годишно. Това са огромни суми", изтъкна той. Все пак обаче отделна платформа за търговия на големите фирми в бизнеса била добро начало.

"Създаването на подобен сегмент ще пренасочи възможността енергоинтензивната индустрия, която е основен потребител на електрическа енергия, да има възможност за двустранно договаряне и директно да постига цени и съответно доставки с производителите. Това е съществена разлика", посочи зам.-председателят на АИКБ.

Радев заяви, че кръгът на заинтересованите лица от по-високите цени на тока е по-голям, отколкото са предполагали, и че вече проблемът не е само с електроцентралите на бизнесмена Христо Ковачки. "Постигат се някакви ценови нива и много бързо след това тези цени отново "излитат". Моето убеждение е, че кръгът на заинтересованите лица от по-високите цени, изглежда, е по-голям, отколкото си мислим. Изглежда, той успява и набира поддръжници сред търговската гилдия например", каза още Румен Радев, без да посочи конкретни данни.

Ключови думи:

ток, енергийна борса, АИКБ
Все още няма коментари

Още

Е-калкулатор ще помага на фирмите да си изберат търговец на ток

03.06.2020

Обновена

ЛЮДМИЛ ИЛИЕВ

344 1
300 000 малки фирми ще купуват ток от борсата от октомври
От 1 юли цената на тока пада средно с 0.5%

01.06.2020

463 5

Влез или се регистрирай за да коментираш

×