Медия без
политическа реклама

Берлин готви национализация на ”Газпром Германия”

Министърът на финансите поиска спешни реформи на пазара на електроенергия заради инфлацията

28 Авг. 2022Обновена
ЕПА/БГНЕС

Германското правителство е създало холдингова компания, която да извърши евентуална национализация на "Газпром Германия", пише вестник "Велт ам Зонтаг", цитиран от БНР. Дружеството беше подразделение на "Газпром", от което руският газов монополист се отказа през април. Тогава германският енергиен регулатор обяви, че ще администрира "Газпром Германия" - компания за търговия, съхранение и пренос на газ, в интересите на Германия и Европа, припомня "Ройтерс".

Създаденото холдингово дружество е с име "Осигуряване на енергия за Европа" и е отговорно за инвестициите на компанията, пише вестникът, като се позовава на правителствен документ. В документите се посочва, че целта на дружеството е "да гарантира сигурността на доставките в енергийния сектор". Целта също така е "придобиването, държането и управлението на инвестициите на компанията", се казва в информацията на немското издание. Управляващи директори са двама юристи от адвокатско дружество, което е отказало да коментира изтеклия документ при запитване от "Велт ам Зонтаг".

От германското министерство на икономиката са обявили, че са наясно със съществуването на холдинговата компания, както и че създаването й е било предпазна мярка за възможни действия по преструктуриране. "Това е изключително единствено предпазваща институция, която в момента съществува само като корпоративна правна обвивка", обяснил говорител на министерството за "Велт ам Зонтаг".

Германският министър на финансите Кристиан Линднер предупреди, че правителството трябва да се справи с нарастващите цени на електроенергията "с най-голяма спешност", след като в петък водещ немски икономист предупреди за "гигантски шок", пред който е изправена най-голямата икономика в Европа.

В интервю за вестник "Билд ам Зонтаг", цитирано от Блумбърг, Линднер каза, че са необходими бързи действия или "инфлацията ще бъде все повече движена от кризата с електроенергията".

Според него пазарът на електроенергия трябва да бъде подложен на основен ремонт, така че цените на тока вече да не са свързани с все по-скъпия газ, генерирайки по този начин милиарди евро печалби за операторите на вятърни, слънчеви и въглищни съоръжения "за сметка на потребителите", добави той.

Инвазията на Русия в Украйна вкара Европа в най-тежката й енергийна криза от десетилетия насам, с нарастващи разходи за газ и електричество, които подклаждат допълнително инфлацията, подкопават стойността на еврото и заплашват да вкарат икономиките в рецесия.

На фона на предупрежденията за спиране на тока и социални вълнения тази зима, европейските политици вече са отделили около 280 милиарда евро, за да облекчат тежестта, която понасят бизнеса и домакинствата, но помощта рискува да бъде по-малка от мащаба на извънредната ситуация.

Коментарите на германския финансов министър идват, след като Себастиан Дулиен, директор на института за икономически изследвания IMK, каза, че някои членове на правителството на канцлера Олаф Шолц изглежда не са разбрали обхвата на заплахата, предупреждавайки, че "Германия е изправена пред гигантски макроикономически шок".

Според т.нар. "консервативна" оценка на базирания в Дюселдорф институт компаниите, домакинствата и държавата ще трябва да поемат допълнително бреме от повече от 200 милиарда евро през следващата година, или около 5% от брутния вътрешен продукт, каза Дулиен в края на работната седмица в серия от съобщения в "Туитър".

В по-дългосрочен план германският министър на икономиката Роберт Хабек иска да преразгледа енергийния пазар, за да отдели цената, която клиентите плащат, от цените на газа, съобщи в петък вестник "Ханделсблат" (Handelsblatt), цитирайки говорителка на министерството.

Още по темата