Quantcast

Медия без
политическа реклама

Агенцията по храните откри фалшиво сирене

Производителят може да бъде наказан с глоба от 2 хил.лв. до 4 хил.лв.

03 Февр. 2020
Илияна Кирилова

Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) констатира високо съдържание на немлечна мазнина в проба от сирене, взета при проверка миналата седмица, съобщи БНТ. Пробата е от продукт, обявен като краве сирене и е произведен от български бизнес оператор.

Инспектори на БАБХ проверяват предприятието производител. Извършва се пълно проследяване на произведените и разпространените в търговската мрежа количества, които незабавно ще бъдат изтеглени. За констатираното нарушение на производителя ще бъде наложена глоба. Законът за храните предвижда имуществена санкция в размер от 2 000 до 4 000 лв. за първо нарушение, а при повторно - до 6 000 лв.

По време на проверката в София са били взети общо 8 проби от млечни продукти, които са били изследвани за наличие на немлечни мазнини. Пробовземането е извършено в присъствието на представители на Комисия за защита на потребителите, двете асоциации на млекопреработвателите в България и асоциация „Активни потребители“.

В края на миналата година данните на земеделското министерство разкриваха, че от началото на 2019 г. до края на август млекопреработвателите са свили покупките на краве мляко с близо 2 млн. литра до 442 млн. литра. В същото време производството на "млечни" изделия с влагане на растителни масла се е увеличило с близо 6% - от 7904 тона на 8338 тона. Количествата сирене, направено от истинско мляко, са спаднали с 3% - от 48 655 тона на 47 068 тона. Данни на Асоциацията на млекопреработвателите през 2017 г. пък показа, че българите са изяли 12 000 тона палмова мазнина във вид на сирене.

Още по темата

АНКЕТА "СЕГА"

Колко време смятате, че ще изкара правителството Денков-Габриел?