facebook
twitter

Икономика

Агенцията по храните откри фалшиво сирене

Производителят може да бъде наказан с глоба от 2 хил.лв. до 4 хил.лв.
2279
 Илияна Кирилова

Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) констатира високо съдържание на немлечна мазнина в проба от сирене, взета при проверка миналата седмица, съобщи БНТ. Пробата е от продукт, обявен като краве сирене и е произведен от български бизнес оператор.

Инспектори на БАБХ проверяват предприятието производител. Извършва се пълно проследяване на произведените и разпространените в търговската мрежа количества, които незабавно ще бъдат изтеглени. За констатираното нарушение на производителя ще бъде наложена глоба. Законът за храните предвижда имуществена санкция в размер от 2 000 до 4 000 лв. за първо нарушение, а при повторно - до 6 000 лв.

По време на проверката в София са били взети общо 8 проби от млечни продукти, които са били изследвани за наличие на немлечни мазнини. Пробовземането е извършено в присъствието на представители на Комисия за защита на потребителите, двете асоциации на млекопреработвателите в България и асоциация „Активни потребители“.

В края на миналата година данните на земеделското министерство разкриваха, че от началото на 2019 г. до края на август млекопреработвателите са свили покупките на краве мляко с близо 2 млн. литра до 442 млн. литра. В същото време производството на "млечни" изделия с влагане на растителни масла се е увеличило с близо 6% - от 7904 тона на 8338 тона. Количествата сирене, направено от истинско мляко, са спаднали с 3% - от 48 655 тона на 47 068 тона. Данни на Асоциацията на млекопреработвателите през 2017 г. пък показа, че българите са изяли 12 000 тона палмова мазнина във вид на сирене.

16

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Затворени мандри произвеждат сирене и кашкавал

02.03.2020

3821 5
Отново се появи птичи грип в България

17.02.2020

1579 13
В Ловешко има нови 7 случая на африканска чума по свинете

15.01.2020

956 2

Коментари

ppipi7766

български бизнес оператор.

 

Това ми припомня едни други времена на  "оператор на биологична единица".

БАБХ, ясно няма да кажат кой е докато не го изядем, ама имам една молба.

Ако все пак намерят сирене без растителни мазнини да споделят името, сигурен съм, че "бизнес операторът" няма да сърди и да ги съди.

harmless
снимка на harmless

Маджаров. Няма нищо общо с тях, обикновен потребител съм. Преди време даже си правех сирене с мляко от кравите на комшиите и знам какво е доброто сирене.

Диагностик

Когато сте в магазина, избягвайте следните марки продукти:

нещата във веригата за бързо хранене McDonald’s (както във фалшивата БГ-верига, така и в истинската в чужбина)

 

продукти на Nestle като шоколади и шоколадови десерти (с марки Nestle, Kit Kat, Lion, LZ, Кума Лиса, Житен дар и др), сладоледи (сред които Boss, Familia, Nirvana, Aloma и др.), вафли Мура, напитката Nesquik

 

продукти на Mondelēz (Монделийз), които закупиха Kraft Foods; сред марките шоколад, чипс, кафе, напитки, детски храни, бисквити,

 

десерти, сладоледи, дъвки са: Milka, Oreo, Своге, Jacobs, Cadbury, Tang, Trident

 

безалкохолните напитки на Coca Colla: Соса-Соla, Sprite, Fanta, Kinley

 

безалкохолните напитки Pepsi и 7Up

 

млечните продукти на Danon: кисело мляко (вкл. На баба), подсладени десерти, сирене, детски напитки

 

шоколадови десерти, шоколади, сладоледи, какао като Snickers, Mars, Twix, Milky Way, Ferrero Rocher, Cadbury, Parmalat

 

продукти на Heinz – кетчупи, майонези, сосове, за които в Израел е забранена продажбата им като такива продукти, уж кетчуп

 

продукти на Unilever като детските им храни, сухите им супи, сосове, майонези вкл. под марките им Hellman’s и BestFoods

 

супи Campbell

 

бонбонките M&M

 

чай Lipton

 

бебешките храни Hipp като адаптирани млека и бебешки пюрета

 

продукти на Uncle Bens (които са собственост на Mars) като ориз, кетчуп, сосове

 

Посочените марки са на производители, които са сред най-големите рекламодатели в България, и се разчита на неосведомеността на купувача, а правителстото ни не провежда информационна кампания за вредата им. През май 2014 г. руският премиер Медведев обяви, че производителите на продукти с ГМО трябва да бъдат наказвани като терористи, цитира Russia Today

bay Dragan

К@р, ли да ядеме !

greenville

Тва не е новина. Да пишат , като открият истинско сирене от истинско мляко.

 

PlaNed
снимка на PlaNed

И #КЪДЕ е нЕвината?

Щеще да бъде интересно, ако бяха открили мляко в някий "млечен" продукт!

Zmeja

Не може ли за всяка бучка или килограм  "сирене" фирмите-мошеници да се наказват по 2000 до 4000 лв? Нали, по принцип, всяка бучка се купува от различен клиент - следователно нарушението не е единично, а многократно повтарящо се.

Моите5стотинки

Lipton е актив на Unilever от 1971г.

 

 

peniko

До пипи и Диагностик:

Колеги, аз таман се наканих да напиша нещо "умно" ....а вие вече сте го казали?

Все пак:
И аз се изкефих, като разбрах, че мандрите са бизнес оператори....

За списъка: Работя във фирма която произвежда оборудване за хранително-вкусовата и фармацевтичната промишлености. От години наред част от служебните ми задължения включва тестване на хранителни продукти, в смисъл вискозитет, специфично тегло, а също и реалното им "поведение" - някои са лепкави, други са абразивни и пр. Задължително получавам "черно на бяло" пълна "рецепта", включая  и т.нар. "Спецификация за химическа безопасност" (MSDS). Често пъти, като видя какво пише вътре ми настръхва косата.... добре, че вече не е останала много.  Та горният спъсък е доста изчерпателен - по мое лично и професионално мнение. Аз дори бих го допълнил - на английски, понеже не знам дали тези фирми продават продукти  в БГ и как се именуват там: IBP (Iowa Beef Products); Kellogs, General Mills, Land-o-Lakes, LePrino Foods, Hershey's, etc. Единствено Campbell засега избягва пряко признание за употреба на ГМО и пр., ама гараниция у Франция.

 

Големият проблем на потребителите (и аз там) е, че в магзините практически не се намира стока произведена от фиеми извън гореизброените.

 

ПП: Няма да отегчавам повече, но имам богата колекция от снимки и клипове как се пра'и 'ранъта по Америчко.....

 

Здравка
снимка на Здравка

Нема нужда. Некои знаем как изглеждат 80% от американците. Раса, националност, пол, религия и сексуална ориентация нямат никакво отношение. Тук-там се прокрадват данни, че поради ранна смърт от болести на свръхтеглото пада продължителността на живота в САЩ. 

Domi

В нормалните държави Малобритания, Османгермания, Мароканция....публикуват името на фирмата за да знаят кой  лъже потребителят и след това никоя фирма не си прави експерименти...може и да не ги глобяват....

Здравка
снимка на Здравка

Което не пречи на германците да са на второ място в света по консумация на бяла, рафинирана захар. Не знам само, кои са най-дебелите европейци - те, или британците. Май все пак вторите, но не гарантирам. 

harmless
снимка на harmless

Леко се шокирах в първия момент, след акто прочетох заглавието.

 

После се упокоих. Поредната демонстрация на нищоправене. като почнат да споменават и марките, тогава ще се оправят нещата

 

harmless
снимка на harmless

Купувам изключително и само  продукти на Маджаров - сирена и кашкавали.  Няма да ги хваля, но само за тях през годините не съм чел проблематични неща. Сиренето им е супер, кашкавала също става.

tatyana1

Купувам сирене от магазин на една малка ферма от пазара- продават само сирене и прясно мляко. Момчето ми разправяше как като почнали да правят сирене, извикали технолог. Направили една партида. След това- още една, без технолога, и му се обадили да се похвалят. Технологът казал:"А, то като е от мляко, винаги става"

kaily
снимка на kaily

Че какво има в чая, че да не се купува Lipton?

Влез или се регистрирай за да коментираш

×