Медия без
политическа реклама

410 млн. лв. COVID-грантове и заеми са получили фирми и граждани

Министърът на икономиката отново обеща да ускори антикризисните програми за финансиране

18 Ноем. 2020
Илияна Кирилова

410 млн. лв. са получили българските фирми и граждани до момента от държавата и европрограмите като подкрепа в кризата, породена от COVID-пандемията. Това е отчел министърът на икономиката Лъчезар Борисов по време на днешното заседание на кабинета. Половината от тези пари обаче са заеми, които въпреки гратисния период, трябва да се връщат.

„Най-важното е бързо да достигат парите до малкия и средния бизнес“, е заръчал премиерът Бойко Борисов, цитиран в правителствено прессъобщение.

След трансформиране на Оперативна програма „Иновации и конкурентоспособност“ до момента са раздадени 200 млн. лв. безвъзмездни средства. Отделно под формата на кредити са одобрени над 210 млн. лв. по двете гаранционни програми на Българската банка за развитие.

От отчета на министъра на икономиката става ясно, че от европрограмата "Икономика и конкурентоспособност" отпуснатите до момента грантове основно са усвоени от микро и малки предприятия. Става дума за 173 млн. лв. раздадени на близо 21 000 предприемачи под формата на грантове от 3000 до 10 000 лв.

„Издал съм заповед компаниите, които не успяха да получат финансиране при първата оценка - това са 6000 компании, да бъдат оценени повторно и да достигнат и до тях средства“, е заявил министър Борисов, цитиран от правителствената пресслужба. С това удължаване на мярката ще бъдат усвоени още 52 млн. лв. от микро и малки фирми.

Все още обаче няма усвоени средства по другата антикризисна схема по ОПИК - за подкрепа на средните предприятия, пострадали от коронакризата. Кандидатстването за 200 млн. лв. по нея започна в края на септември, въпреки че процедурата беше обявена още през юли. По тази мярка парите са разделени по сектори, като най-голямата сума - 72.5 млн. лв., е предвидена за преработващата промишленост. Минималната безвъзмездна помощ, която може да получи една средна фирма е 30 000 лв., а максималната - 150 000 лв.

"До дни ще бъдат оповестени одобрените за подпомагане средни фирми", е уверил днес министърът на икономиката Лъчезар Борисов. 

„Търсим варианти за ускоряване на следващите две програми, които предстои да отворим“, е казал министърът на икономиката. Тези две програми, на обща стойност 150 млн. лева безвъзмездна помощ, също са по ОПИК. Едната е за осигуряване ликвидност на малки компании, но с оборот над 500 000 лева, а втората е за реорганизиране и създаване на безопасни условия на труд в условията на пандемия в малки и средни фирми. 

„Ускоряваме максимално достигането на средствата към българските компании по отношение на Българската банка за развитие“, е акцентирал още министърът на икономиката. По двете гаранционни програми на Банката за развитие вече са поискани кредити за над 213 млн. лв. Общо 929 компании са получили одобрение за кредитиране за общо 120 млн. лв., а лимитът за кредити е увеличен от 300 000 лв. на 1 млн. лв. Всеки момент се очаква и одобрението на Европейската комисия, което ще даде възможност обхватът на програмата да се разшири и в нея да бъдат включени и големи предприятия, е уверил министър Борисов.

По втората програма -  за физическите лица, са подкрепени над 22 000 души с безлихвени кредити за общо 93 млн. лв. Размерът на заемите, които освен че са безлихвени, са и с 6 до 24 месеца гратисен период, е до 4 500 лева – отпуснати наведнъж или до три транша от по 1500 лева. Кандидати могат да бъдат служители, които са били в принудителен неплатен отпуск или самоосигуряващи се, чиято дейност е била временно прекъсната заради извънредната обстановка. Тази програма е отворена до края на годината.

 

Още по темата