Quantcast
25 млн. лв. от помощта за затворените бизнеси останаха неусвоени | СЕГА
facebook
twitter

Икономика

25 млн. лв. от помощта за затворените бизнеси останаха неусвоени

588
 МИХАЕЛА КАТЕРИНСКА
Заведенията с маси на открито останаха без компенсации за март-април, независимо дали са работили или не.

Близо 2 800 фирми са поискали от държавата компенсации заради забраната да работят в периода 22 март-30 април, съобщи Националната агенция по приходите. Общият размер на заявената безвъзмездна финансова помощ е почти 30 млн. лв.

Така неусвоени остават 25 млн. лв. от отделените 55 млн. лв. за последната, трета фаза на програмата за подпомагане с оборотен капитал на затворените заради ковид-пандемията бизнеси. Крайната дата за кандидатстване бе 22 юни. Помощта бе осигурена от ОП "Иновации и конкурентоспособност".

По първите две фази на програмата вече са изплатени 120 млн. лв., разпределени между 8100 фирми, затворени със заповед на здравния министър в края на ноември 2020 г. За заведенията, фитнес залите и обучителните центрове компенсацията е в размер 20% от оборота за същите месеци през предпандемичната 2019 г. За затворените търговски обекти и туроператорите помощта е в размер на 10%.

В последната, трета фаза на схемата обаче имаше допълнителни ограничения. Лишени от пpaвo нa пoмoщ се оказаха заведенията с тераси и градини, без значение дали откритите площи са били отворени или не след 22 март. Без помощи са и гoлeмитe мaгaзини зa нexpaнитeлни cтoĸи с площ над 300 кв. м, които намериха начин да заобиколят забраната за работа като отвориха базари на открито или приемаха поръчки по телефона, а клиентите получаваха стоката на паркинга на търговския обект. 

Вероятно тези ограничения са намалили броя на кандидатите за компенсации при третата фаза на програмата за подпомагане с оборотен капитал. От НАП и от Министерството на икономиката, което отговоря за ОП "Иновации и конкурентоспособност", все още не са информирали дали смятат да пренасочат оставащите 25 млн. лв. за друга финансова подкрепа. 

От приходната агенция съобщиха, че започват да изплащат средствата от третата фаза на програмата за подкрепа с оборотен капитал през следващите седмици, а одобрените кандидати ще бъдат оповестявани в рубриката „Подкрепа чрез оборотен капитал“ в сайта на НАП.

Още

Вече са изплатени на бизнеса 4 млн. лв. компенсации за скъпия ток

19.11.2021

615
Австрия блокира неваксинираните от утре

14.11.2021

4708
80% от бизнеса ще получи помощта за скъпия ток през декември

12.11.2021

624