Медия без
политическа реклама

Жулиет Бинош стана президент на Европейската филмова академия

14 Март 2024
Жулиет Бинош
ЕПА/БГНЕС
Жулиет Бинош

Френската актриса Жулиет Бинош е новият президент на Европейската филмова академия, съобщи Deadline. Тя заменя полската режисьорка Агнешка Холанд, която сама е изразила желание на отстъпи поста, за да се отдаде изцяло на филмите си. Бинош е била единодушно предложена за неин заместник от членовете на ЕФА.

Ролята на президент в общоевропейската филмова организация е символична. Европейската филмова академия със седалище в Берлин включва над 4600 кино професионалисти от всички държави на континента. Първият президент на ЕФА е Ингмар Бергман, избран от 40-те членове-основатели през 1989 г. 

Шведският режисьор е заменен през 1996-а от германския си колега Вим Вендерс, който остава на поста рекордно дълго - до 2020 г. Агнешка Холанд е първата жена, удостоена с тази чест, от 2020 до 2024 г.

Жулиет Бинош, която преди дни навърши 60 години, официално ще поеме ролята на 1 май тази година. Участвала в над 60 филма, тя е една от малкото френски актриси, печелили "Оскар" (за поддържаща роля в "Английския пациент"). Сред незабравимите филми с нейно участие са "Непосилната лекота на битието" по Милан Кундера, "Три цвята: Синьо" на Кшищоф Кешловски, "Шоколад" с Джони Деп, "Облаците на Силс Мария" и др. Работила е с режисьори като Жан-Люк Годар, Лео Каракс, Луи Мал, Антъни Мингела, Шантал Акерман, Михаел Ханеке, Абас Киаростами, Клер Дени. Във френското кино е толкова влиятелна, че сънародниците й я наричат с уважителното прозвище "Ла Бинош".

Актрисата изпълни главната роля и във филма "Страсти в кухнята", който бе тазгодишният избор на Франция за участието в "Оскарите".  

Последвайте ни и в google news бутон