Медия без
политическа реклама

Европейската филмова академия прие още 8 българи

Тя приветства 462 нови членове за Деня на Европа

09 Май 2023
Германските режисьор Вим Вендерс, носител на "Златна палма" и три номинации "Оскар", е президент на ЕФА през по-голямата част от съществуването й.
EПА/БГНЕС
Германските режисьор Вим Вендерс, носител на "Златна палма" и три номинации "Оскар", е президент на ЕФА през по-голямата част от съществуването й.

Европейската филмова академия приветства рекорден брой нови членове - 462, сред които американско-италианският актьор Уилям Дефо, австрийската режисьорка Мари Кройцер ("Корсаж") и ръководителката на Филмовия фонд на Британския филмов институт, съобщават сайтът на организацията и специализираното издание Screen Daily.

Между тях са и осем българи - режисьорите Костадин Бонев, Зорница София, Слава Дойчева и Светослав Драганов, критикът Савина Петкова, операторът Крум Родригес, продуцентката Катя Тричкова и кинодистрибуторът Жаклин Вагенщайн.

Зорница София е известна с филмите си "Мила от Марс", "Воевода" и "Майка", който все още може да се види по кината. Документалистът Светослав Драганов също е на големия екран със своя игрален дебют "Смирен". Костадин Бонев е автор на "Подгряване на вчерашния обед", Никола Вапцаров. Пет разказа за един разстрел", "Потъването на Созопол" и др. Слава Дойчева е завършила режисура в Лондон, като актриса се изявява в "Обърната елха" и "Асансьор за пациенти", асистент е на Ралица Петрова в "Безбог". Самостоятелно засега снима късометражни филми. Крум Родригес е сред най-активните наши оператори, работи с режисьорите Петър Вълчанов и Кристина Грозева, Зорница София, Майя Виткова и др. Катя Тричкова е продуцент на филмите "Посоки", "В кръг", "18% сиво", "Смирен". Жаклин Вагенщайн е организатор на фестивала "Синелибри" и разпространител на европейско кино у нас. Савина Петкова е докторант по философия на киното в Лондон, пише за български и чуждестранни медии и е член и редактор на ФИПРЕССИ.

Новите попълнения бяха обявени в Деня на Европа, отбелязван днес. Членовете на Европейската филмова академия (ЕФА) получават покана да се присъединят към организацията веднъж годишно. Понастоящем тя наброява 4600 членове от 52 държави.

Уилям Дефо, известен с ролите си във филми като "Взвод" на Оливър Стоун, "Последното изкушение на Христос" на Мартин Скорсезе, "Мисисипи в пламъци" на Алън Паркър и "Диво сърце" на Дейвид Линч, е роден в САЩ, но се счита за европеец по силата на италианското си гражданство. Дефо е женен за италианка и поделя времето си между САЩ и Италия. Сред новите членове са също живеещият в Берлин бразилски режисьор Карим Айнуз, италианската режисьорка Лаура Самани, звездата на филма "Quo vadis, Аида?" Ясна Джуричич, полският актьор Йежи Сколимовски.

Петдесет на сто от новите попълнения са жени, 49 процента - мъже, и един процент се определят като небинарни. Най-много нови членове има Германия - 68, следвана от Франция с 38, Швейцария с 37, Полша с 36, Италия с 33, Великобритания с 28, Украйна с 26 и Испания с 24. Една пета от новите членове са на възраст под 36 години. 

ЕФА е основана през 1988 г. в Берлин по инициатива с цел популяризиране на европейското кино. Тогава носи името Европейско кино общество, а сред основателите й са Ингмар Бергман - неин първи президент, както и Бернардо Бертолучи, Клод Шаброл, Ищван Сабо, Вим Вендерс и др. Вендерс поема ръководството от Бергман през 1996 г., а през 2021 г. на негово място бе избрана полската режисьорка Агнешка Холанд. 

Организацията е най-известна сред широката публика с годишните си филмови награди, считани за европейски аналог на "Оскар".

Последвайте ни и в google news бутон