Медия без
политическа реклама

ZAZ пусна шокиращ клип с Тил Линдеман

18 Ноем. 2021
Youtube
Zaz и Тил Линдеман в клипа Jardin des larmes („Градината на сълзите“).

Музикалното събитие на тази есен във Франция е завръщането на Zaz с новия ѝ  албум Isa. Петият солов диск на певицата, чийто псевдоним съвпада, случайно или не, с абревиатурата на известна соцмарка автомобили, излиза след тригодишно прекъсване. За втори сингъл бе избран дуетът на певицата с фронтмена на "Рамщайн" Тил Линдеман. 

В началото на ноември двамата издадоха клипа със своята романтична балада Jardin des larmes, в превод - „Градината на сълзите. Клипът, сниман в Узбекистан, има неочакван и шокиращ финал — особено за почитателите на Zaz (феновете на "Рамщайн" трудно могат да бъдат изненадани). Като цяло сътрудничеството им напомня за гробовния дует на Кайли Миноуг и Ник Кейв от 90-те, но в по-долнопробен вариант.

Zaz, която през последното десетилетие е най-известната по света френска певица, е събрала в новия си албум, наречен Isa (съкратено от името ѝ Изабел Жефруа) 13 парчета, написани от самата нея. Новите композиции са много лични, изповедни, и обяснението ѝ за прекъсването не е само в пандемията и дългите карантини: „В продължение на 10 години на сцената аз бях слънчевата, лъчезарна Zaz. Сега, по волята на обстоятелствата и по силата на избора, който направих още преди карантината, трябваше да погледна навътре в себе си и да живея за себе си."

В последните си интервюта Zaz признава, че дори е мислила да напусне сцената и да се откаже от музиката: „Преди три години дори си мислех, че Zaz трябва да умре. Бях толкова изтощена, че преди новото турне за първи път си казах: Не, така не може повече — трябва да направя нещо за себе си."

Вече преодоляла кризата, тя се завръща с нови песни и програма за световно турне през 2022 г.  

"Le jardin des larmes" extrait du nouvel album "Isa" déjà disponible : https://zaz.lnk.to/isaAYÉdition collector numérotée 2CD avec une reproduction en tirag...

 "Всяка вечер се връщам с теб в тази малка градина на сълзите / Всяка нощ сърцето ми е в гърдите ти, покрити с цветя."  Тези думи звучат като рефрен в романтичната  балада, примесена с тъга и самоизмъчване, в която "целувката е като мед, но плодът ѝ е солен" от сълзи.

Според Zaz, Тил Линдеман е искал дуетът да бъде „сърцераздирателен и душеразрушителен“.  Изпълнителите успяха, а клипът на песента е в състояние да предизвика истински шок сред нейните фенове. „Това е приказен клип, той е извън времето!  Разрушителна любов, която ни поглъща отвътре и накрая ни освобождава. Нашата връзка, в която сме отразени като в огледало, ни показва какво се случва вътре в нас“, написа Zaz в своя Туитър акаунт.

Тя разказва пред медиите, че се е срещнала с немския рок певец в Париж през 2018 г.: „След концерта на „Рамщайн“ той ме покани заедно с моя пианист в съблекалнята си. Беше много сюрреалистично да го видя как танцува на песента ми Je veux. „С Тил се разбираме без думи, много е поетично. Той има безумна харизма. Детското начало в него е  много силно. Тази крехкост той превръща в нещо мощно. Имаме обща любов към огъня и поезията“, признава Заз в интервю.

Още по темата