facebook
twitter

Култура

Йоана Буковска изследва промяната по Лив Улман

Моноспектакълът "Променяне" ще търси въздействие и чрез иновативната технология "добавена реалност"
456
снимка: Георги Казаков

9 и 10 януари,
Нов театър - НДК

 

Йоана Буковска-Давидова готви първия моноспектакъл в своята кариера. "Променяне" е създаден по книгата "Промяна" на Лив Улман, преведена и у нас. През декември м.г. светът отбеляза 80-годишния юбилей на музата на Бергман, както и 100-годишнина от рождението на прочутия режисьор. 

"Променяне" бележи своеобразно творческо пълнолетие за актрисата. Той излиза точно 18 години след емблематичната постановка на Театър 199 "Есенна соната" по Ингмар Бергман, в която Буковска дебютира като професионална актриса под режисурата на Младен Киселов. Тогава тя печели и първата си номинация "Аскеер" за поддържаща роля.

Темата на драматизацията, дело на самата Йоана, е именно Актрисата. Актрисата, която има много лица, без никой да познава истински нейното собствено лице - постоянно скривано от героините и подменяно от манипулативното отразяване на живота й в медиите. Нейното истинско "Аз" се разкрива чрез истории и хора, през лични страхове от детинство, до вътрешна несигурност на работеща майка, с емоционални женски пропадания и творчески върхове или сривове. Лив Улман пише книгата си почти на възрастта на Буковска и границите между двете често се размиват.

Освен чрез емоционалната си страна "Променяне" ще ангажира зрителя чрез иновативни технологии. Спектакълът ще допълни театралната условност с елементи от добавена реалност и 3D Mapping през личните смартфони на зрителите, които пожелаят да участват пряко. Така телефонът - по принцип враг №1 на актьора и публиката в театралната зала - ще стане инструмент в създаването на амалгама от театър и специални ефекти от киното, в реално време на актьорското изпълнение. Режисьор е Гергана Димитрова, анимацията и декорите са на Сотир и Пенко Гелеви, а оператор на видеосъдържанието е Мартин Балкански. 

"Този спектакъл ще бъде емоционална бомбардировка за всички сетива. Едно безусловно, безапелационно, спонтанно, съкровено разкриване на Човека, Жената, Майката и Професионалиста с призвание, които седят зад прозвището "актриса", възторжено споделя неговата създателка. 

Представлението е част от програмата на "Пловдив - Европейска столица на културата 2019". Премиерните дати на сцената на Нов театър - НДК са 9 и 10 януари, от 19:30 часа. Следващите възможности за зрителите са 13 и 14 февруари, пак там. За пръв път "Променяне" ще се играе в Пловдив на 11 март, на камерната сцена в ДТ "Н. О. Масалитинов".

2

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Сълза и смях

18.10.2019

685
С тайнство откриха новия сезон в НАТФИЗ
През „двойна оптика“ гледат на брака в „Зад канала“

Коментари

ablepsia

Участват и актьорите Анна Беровска, Рада Илиева, Кристина Малюкова и Александър Митрев.

 

Моноспектакъл?

Dakota1

Йонна Буковска и сама на сцената е колкото едни цял театрален състав. Страхотно присъствие има тази актриса. И от вън и отвътре личи, че е умна и талантлива. 

Влез или се регистрирай за да коментираш

×