Медия без
политическа реклама

Уилям Дефо става арт директор на театралното Биенале във Венеция

Сцената е „първият дом“ на големия американски филмов актьор

09 Юли 2024
Актьорът Уилям Дефо с италианската си съпруга Джада Колагранде.
ЕРА/БГНЕС
Актьорът Уилям Дефо с италианската си съпруга Джада Колагранде.

Американският актьор Уилям Дефо е назначен за артистичен директор на театралния отдел на Венецианското биенале за периода 2025-2026 г., съобщи Variety.

Театралният отделна Биеналето е основан през 1934 г., след създаването на неговите клонове за изобразително изкуство, музика и кино. Той се програмира ежегодно заедно с големи културни събиия като Международния филмов фестивал във Венеция. Досега директори са били големи театрални актьори или театрални критици като Ренато Симони, Лука Ронкони, Франко Куадри, Кармело Бене и Луис Паскуал.

„За мен е чест да обявя назначаването на Уилям Дефо за директор на театралното Биенале. Театърът всъщност е първият дом на неговата блестяща кариера. Един от основателите на легендарната Wooster Group през 1977 г., перфектният му контрол върху тялото на сцената винаги е произтичал от дисциплината, знанията, страстта и дълбокото усещане за театър. Нямам търпение, както всички останали, да бъда зрител на фестивала, който той ще изгради като артистичен директор и – от своя пиедестал на абсолютен маестро – да гледа как младите хора от театралната сфера израстват в своето изкуство“, заяви Пиетранджело Бутафуоко, председател на борда на директорите на Биеналето, цитиран от агенция ANSA.

"Първо бях изненадан, а после щастлив да получа поканата. Осъзнавам, че съм известен като филмов актьор, но аз съм роден в театъра, именно той ме е обучил и стимулирал. Аз съм сценично животно. Аз съм актьор. Театърът ме научи на изкуство и живот. Работил съм с велики режисьори – от Ричард Форман до Боб Уилсън. Посоката на моята театрална програма ще бъде очертана от личното ми развитие", сподели на свой ред Уилям Дефо.

Тази година актьорът, познат с ролите си във филмови продукции като "Взвод", "Роден на четвърти юли", "Диво сърце", "Спайдърмен", "Аквамен", "Клети създания", ще бъде гост на кинофестивала във Венеция, тъй като проявата ще бъде открита с филма на Тим Бъртън "Бийтълджус Бийтълджус" с негово участие. 

В пространно интервю за Corriere.it Уилям Дефо разказва, че е посетил за пръв път Италия като турист през 1980-а, а по-късно и със своята тогавашна театрална компания Wooster Group. Но същинската му любовна история с Италия започва през 2003 г., когато по време на снимки в Рим среща бъдещата си съпруга. Актьорът признава, че понастоящем прекарва повече време в италианската столица, отколкото в Ню Йорк.

Съпругата на Дефо – Джада Колагранде, е самоука режисьорка, която навремето му показва свой късометражен филм и той го намира за интересен. Двамата стават добри приятели – а после и нещо много повече.


 

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата

АНКЕТА "СЕГА"

Колко медала ще спечели България на олимпийските игри в Париж 2024?