Медия без
политическа реклама

Боклукът по пода на ателието също е съвременно изкуство

Вицепрезидентът Илияна Йотова ще открие българския павилион на Венецианското биенале

 Dust to dust, 2022
Photographer Lisa Rastl © Michail Michailov
Dust to dust, 2022

До официалното откриване на 59-ото Венецианско арт биенале остават по-малко от 10 дни. След удължената от пандемията 3-годишна пауза, улиците, мостовете, каналите и изложбените пространства на Венеция отново ще се изпълнят със зажаднели за художествени емоции тълпи, като от 23 април до 27 ноември арт елитът на планетата  се събира на най-престижното събитие в света на съвременните визуалните изкуства.

Сесилия Алемани е кураторът на „Млякото на мечтите“ — централната изложба в Арсенале и Джардини, със заглавие, вдъхновено от иконата на сюрреализма Леонора Карингтън.

Тази година един от най-големите павилиони, този на Русия, ще остане празен, тъй като избраните творци Кирил Савченко и Александра Сухарева, заедно с куратора Раймундас Малашаускас, анулираха участието си в знак на протест срещу руската инвазия в Украйна, съобщи сайтът на Биеналето. Затова пък осем държави – Камерун, Казахстан, Киргизка република, Намибия, Непал, Оман, Уганда и Узбекистан – ще направят своя венециански дебют. А България ще запише за първи път две поредни официални национални участия.

Михаил Михайлов ще представи в Българския павилион в Спацио Рава проекта си “Ето къде си”, куриран от Ирина Баткова. Авторът работи с разнообразни медии (пърформанс, рисунка, видео, скулптура, инсталация) „за създаване на медитативни територии, в които зрителят осмисля неочаквани аспекти на битието. В проекта „Ето къде си“ той изследва помещението на Спацио Рава, за да препроектира видимите и невидимите детайли, съставящи изложбения интериор, в контекста на тялото и неговите отношения с жизнената среда“.

Това е написано в информацията за медиите, изпратена от организаторите, но едва  ли ще помогне на някого да се ориентира в творческите занимания на Михайлов с пърформативни практики, видеа, инсталации...

По-лесни за представяне и разбиране, а и по-известни, са рисунките му от серията Dust to Dust („Прах при прахта“). Художникът съчетава търсенията си в съвременното изкуство със старомодното умение да рисува така, че да затрудни зрителя да разбере рисунка ли гледа или действителни следи от човешкото съществуване, изобразени в Dust to Dust: „Рисувам натрупващите се в ателието ми прах, петна, ненужни пластмасови частици и мухъл“.

Домашният прах съдържа още влакна, косми, мъртви кожни клетки, акари, прах от улицата, внесен с обувките и частици от какво ли още не. Човекът е основен източник на прах, а прахът е пълен със следи от неговото съществуване — в които обикновено никой не обича да се вглежда, а може би си струва. Когато тези следи бъдат виртуозно нарисувани с цветни моливи — тогава престават да бъдат боклук и превръщат в изкуство, В на пръв поглед абстрактни, но всъщност съвсем конкретни, деликатни, но и предизвикателни цветни нюанси върху стерилно чистата белота на почти всички обекти от света на художника.

Практиката на проследяване на неусетното ежедневно натрупване на човешки боклук символично отмерва изминаващото време в човешки живот. Това натрупване застрашава  съществуването ни, но същевременно е и стимул за непрестанното ни действие по неговото унищожение — вечният двигател на живота.

Изложбата „Ето къде си“ в рамките на Венецианското биенале ще бъде открита от  вицепрезидента на Република България Илияна Йотова.

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата