Медия без
политическа реклама

Съвременното изкуство отдава почит към Украйна във Венеция

България отбелязва второ поредно национално участие на започващата утре световна изложба

22 Апр. 2022
Снимка: ЕПА/БГНЕС
Павло Маков пред творбата си "Фонтанът на изтощението".

59-ото Венецианско биенале на съвременното изкуство, което беше отложено с една година заради коронавирусната пандемия, отваря врати утре. То е повлияно от войната в Украйна, разказа кураторът Чечилия Алемани. 

Голяма, обгорена дървена конструкция бе издигната в средата на парковото пространство "Джардини“ като алегория на продължаващата руска война в Украйна. Временната инсталация е подобна на пергола и се появи в началото на седмицата, като преди откриването на Биеналено бе достъпна само за журналисти и официални лица, съобщава"Арт Нюзпейпър". Тя се издига точно пред американския павилион, конструирана е от светло дърво, а екипът използва малки горелки, за да обгори материала. "Техниката горене с огън изглежда агресивна – коментира Дана Козмина, украински архитект и инициатор на идеята. – Но всъщност това прави дървото по-устойчиво и го запазва от влиянието на околната среда. Такава е символиката на войната в Украйна." Встрани от конструкцията се издига голяма конусовидна купчина, изградена от чували – препратка към начина, по който украинците се опитват да опазят статуите и паметниците на културата в градовете си от руските бомби. Инсталацията е дело на кураторите на украинския павилион на Биеналето Борис Филоненко, Лизавета Герман и Мария Ланко.

В самия павилион Украйна е представена от Павло Маков. Художникът обаче каза пред ДПА във Венеция, че "съдбата ни се решава на фронта, не тук". Маков заяви, че не може да постигне мир с творбата си и добави: "Мога само да я продам и да дам парите на армията". 63-годишният Маков, който е етнически руснак от Санкт Петербург, представя актуализирана версия на своята работа от 1995 г. ''Фонтанът на изтощението''. Триметровата стенна инсталация с вода, падаща по 78 бронзови изваяни фунии, първоначално е посветена на "липсата на жизненост в обществото след Съветския съюз". ''Сега, толкова години по-късно, ситуацията се променя и става дума за глобално изтощение. Изправени сме пред много екзистенциални проблеми, не само с природата, но и чрез фалшиви новини и политика'', казва художникът.

Руският павилион ще остане празен, след като избраните творци Кирил Савченко и Александра Сухарева, заедно с куратора Раймундас Малашаускас, анулираха участието си в знак на протест срещу инвазията в Украйна.

От събота до 27 ноември повече от 1500 творби на 213 артисти от 58 държави ще бъдат показани в изложението, чиято тема е "Млякото на мечтите", каза още тя.  Заглавието е препратка към детска книга на сюрреалистичната авторка Леонора Карингтън (1917-2011), в която тя описва магичен свят, който непрекъснато се преоткрива чрез въображението.

80 държави имат свои павилиони на Биеналето, което се счита за най-важното изложение на съвременното изкуство, заедно с "Документа" в германския град Касел. Фокусът тази година е върху жените художнички, припомни Алемани. 

За пръв път в над стогодишната история на арт форума България ще има национално участие в две поредни издания. Михаил Михайлов ще представи в Българския павилион в Спацио Рава проекта си “Ето къде си”, куриран от Ирина Баткова. 

До официалното откриване на 59-ото Венецианско арт биенале остават по-малко от 10 дни.
Историята на един от най-важните и най-големи форуми за съвременно изкуство започва в края на XIX в. с решение на Венецианския градски съвет.  На 19 април 1893 г.

 

НА УХО

Откриването на Биеналето съвпадна и с дебюта на новия български подкаст за съвременно изкуство "Говори артистът" на Маргарита Доровска и Росина Пенчева. Нулевият брой включва и кратък разговор с Михаил Михайлов директно от българския павилион във Венеция.

 

Още по темата