Quantcast

Медия без
политическа реклама

Тези световни музеи работят без пари и без вируси

Можете да се насладите на световната културна съкровищница и докато сте под карантина у дома

14 Март 2020
Снимка Уикипедия
Една от залите на Ермитажа

Посещението на голям световен музей може да е незабравимо преживяване, но трябва да признаем, че има и някои неприятни страни, за разлика от безгрижна разходка из роден музей. Ако онзи ден бяхме решили да отидем например в Музея на социалистическото изкуство в Дървеница, половин час по-късно щяхме сме там и да разглеждаме спокойно шедьоврите на социалистическото изкуство, без да се блъскаме в хора, дошли кой знае откъде, за да видят културна институция без аналог по света. 

Ако обаче ни се беше приискало да посетим някой световен музей, щеше да ни се наложи да преминем през значителни трудности  - предварително записване, висене по опашки, паспортни проверки, събуване на обувките… и дори през проверка на войници с калашници, ако говорим за някои от Кремълските музеи в Москва. Това обаче беше онзи ден.

За съжаление един екзотичен азиатски вирус затвори и Музея на социалистическото изкуство, и останалите български и световни музеи. Това обаче ни дава шанс да посетим някои от най-интересните световни забележителности онлайн, без неприятните странични ефекти, без платна и без никаква опасност от вируси (освен може би компютърни). Да тръгваме:

1. Парижкият Лувър е най-големият и най-посещаван музей в света, както и първият, които успя да затвори, отвори и пак да затвори врати, заради коронавируса. Освен това е и единственият световен музей, в който България отказа да реализира вече договорена изложба. На сайта си Лувърът предлага безплатни онлайн обиколки сред някои от най-важните и популярни експонати, като египетските антики и произведения на Микеланджело.

https://www.louvre.fr/en/visites-en-ligne

2. Британският музей е главната историко-археологическа институция на някогашната Британска империя и днешна Великобритания, един от най-големите в света, втори по посещаемост след Лувъра, и първи по брой призиви от други страни да им върне отнетите съкровища. С колекция от над осем млн. експоната, Британският музей е направил видими онлайн някои от експазициите си, като например „Предмети от римските градове Помпей и Херкуланум“.  Музеят също си партнира с Google и предлага  виртуални обиколки, използвайки технологията Google Street View.

3. Ермитажът е толкова голям, че дори и още да не е затворен, няма как да бъде разгледан с едно посещение. Музеят разполага с уебсайт, където е качен дигитален архив с много удобна навигация през жанровете и заглавията. В секцията „Акценти“ ще намерите всички най-важни и редки експонати от колекцията на Ермитажа: картини на известни руски и чуждестранни художници, яйца Фаберже, подбрани скулптури и бижута.

https://www.hermitagemuseum.org/wps/portal/hermitage/explore

4. Ватиканските музеи са основани от папа Юлий II в началото на XVI век, а първият експонат е мраморната скулптура „Лаокоон и синовете му”, намерена на 14 януари 1506 г. в едно лозе на хълма Есквилин, Рим. Днес музите наброяват 54 галерии, или зали, сред които Сикстинската капела с фреските на Микеланджело и стаите на Рафаело. През 2013 г. оттам са минали 5,5 млн. души, от началото на март 2019 г. - нито един.

http://www.museivaticani.va/content/museivaticani/en/visita-i-musei.html


5. Смитсониън - Националният природонаучен музей във Вашингтон, един от най-посещаваните в света, позволява да надникнем към прекрасните му съкровища с онлайн виртуална обиколка на цялата територия и да обиколим  всички нейни изключителни експонати, включително Залата на бозайниците, Зоокътът на насекомите и динозаврите и Залата на палеобиологията.

https://naturalhistory.si.edu/visit/virtual-tour

6. Московският Кремъл, освен работно място на Владимир Путин, е културно-исторически музей-резерват, който включва няколко църкви, събори и Оръжейната палата - първият обществен музей в Русия. Днес разполага с над 4000 експоната - произведения на руското, европейското и азиатското изкуство от IV-XX век. Той също е отворен, но пък Русия спря полетите за страните от Евросъюза. 

 7. Соломон Гугенхайм“ е разположен в сграда, знакова за съвременната архитектура сграда на Франк Лойд Райт в Манхатън, Ню Йорк и притежава отлична  колекция от творби на импресионизма, постимпресионизма и модерното и съвременно изкуство. Можете да разгледате отблизо колекциите и произведенията на автори като Пит Мондриан, Пабло Пикасо и Джеф Кунс, без да не излизате от къщи. Те, заедно с изложбите са качени онлайн. 

8. Метрополитън, или както го наричат накратко Мет е нюйоркският дом на около 2 милиона творби на изящните изкуства, но не е задължително да сте там, за да им се насладите. Уебсайтът на музея https://www.metmuseum.org/ осигурява достъп до онлайн колекция и виртуални турове сред някои от най-впечатляващите творби на Джото, Ван Гог, Джексън Полък... Освен това Мет работи и Google Cultural Institute за да можем да видим и работи, които не са включени в онлайн колекциите му. 

9. Райксмузеум в Амстердам е нидерландският национален музей, посветен на историята изкуствата. Музеят има постоянна експозиция с 8000 експоната  и колекция от около 1 милион, създадени между  от 1200 - и 2000 г., сред които шедьоври на Рембранд, Франс Халс, Йоханес Вермеер и Йеранимус Бош. През уебсайта може да разглеждате творби на всеки от тях и много  други

10. Арт проект Гугъл - за да помогне на своите потребители да откриват и разглеждат важни творби на изкуството онлайн с висока разделителна способност и детайли, Гугъл си партнира с над 60 музеи и галерии от цял ​​свят, за да архивира и документира безценни произведения на изкуството и да предоставя виртуални обиколки на музеи, използвайки технологията на Google Street View. The Google Art Project включва изящно изкуство от Белия дом, Музеят на ислямското изкуство в Катар и дори стрийтарт от Са’о Пауло, Бразилия. Проверете какво още в пълния списък на музеите, които можете да посетите онлайн.  

Още по темата