Медия без
политическа реклама

Античен съд с аналог единствено в Лувъра откриха във Варна

Древният глинен аскос е намерен от археолозите в светилището на Одесос

27 Апр. 2023
Находката ще бъде напълно реставрирана и експонирана.
Димитрина Дончева Радио Варна
Находката ще бъде напълно реставрирана и експонирана.

Античен предмет, който има аналог само в колекцията на музея Лувър в Париж, откриха и в момента възстановяват варненски археолози, съобщи БНР. Находката е намерена при разкопките на част от светилището на античния Одесос, разказа за Радио Варна д-р Елина Мирчева, уредник и археолог към Археологическия музей в морската столица. „Съдът представлява червенофигурен аскос. Успяхме да намерим голяма част от парченцата и като пъзел да си го подредим. В момента неговата степен на запазеност позволява да се направи реставрация и да бъде експониран“, обясни д-р Мирчева.

По думите й този паметник е наистина рядък. Той е от началото на V век преди Христа и няма аналог в България (в Гърция обаче има подобни). Такъв е бил намерен в Аполония Понтика, но в началото на XX в., и понастоящем е част от колекцията на Лувъра, посочи тя.

Аскосът е съд за течности, изработен от глина. Прилича на малка манерка с дръжка, но е кръгъл и има чучур, който за съжаление в случая не е запазен, отбеляза Елина Мирчева.

Уникалното обаче е не самият предмет, а ритуалната яма, в която е намерен. За първи път варненските археолози, които проучват светилището на Одесос, попадат на структури, които не са накърнени от времето. Те се намират на обект на кръстовището на бул. "Приморски" с ул. "Черноризец Храбър", където строи частен инвеститор, и при разкопаването за строежа миналата година се откриват незасегнати затворени комплекси.

Според д-р Мирчева, цитирана от телевизия Bulgaria on Air, не е трудно подобни находки да бъдат датирани, тъй като древногръцката култура е подробно проучена и категоризирана и може да се определи кой предмет към коя епоха се числи. "В конкретния случай бяхме улеснени от наличието на амфорни печати в ямите, които са изключително точно датирани", допълни уредникът на варненския музей. Повечето печати, които са намерили, са от остров Тасос, но има и от Хераклея и други места, разказа Елина Мирчева. Обикновено подобни съдове са внасяни по дребвите български земи от областта Атика в антична Гърция. 

 

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата