Медия без
политическа реклама

Бомбени заплахи опразниха Версай и Лувъра

Франция е в състояние на извънредна тревога след нападение с нож в градчето Арас

14 Окт. 2023
Дворецът Версай и паркът са един от най-посещаваните туристически обекти във Франция
Уикипедия
Дворецът Версай и паркът са един от най-посещаваните туристически обекти във Франция

Дворецът Версай и музеят Лувър в Париж бяха затворени след опасения за евентуални терористични актове.

Във Версай тече процес на евакуация след сигнал за бомба, подаден чрез анонимно съобщение на сайта moncommissariat.fr. Дворецът ще бъде затворен поне до края на днешния ден.

След вчерашното нападението с нож в град Арас, в северна Франция, при което беше убит учител, а двама души бяха тежко ранени, Франция бе приведена в състояние на "извънредна тревога" на фона на опасенията от ескалация на конфликта между Израел и групировката "Хамас".

Президентът Еманюел Макрон нарече нападението "варварски акт". "Учителят е бил застанал пред всички, за да ги защити и без съмнение е спасил живота на много хора", заяви той пред журналисти.

Макрон добави, че полицията е предотвратила още един опит за нападение на друго място във Франция и нареди да бъдат мобилизирани 7000 войници за увеличаване на броя на патрулиращите. Патрулите ще се осъществяват в центровете на големите градове и туристически обекти.

Още преди по обед националният музей - Лувъра в Париж, затвори извънредно врати "от съображения за сигурност". Оттам съобщиха никой не е пострадал и не е имало инциденти. Парижката полиция обаче извършва проверки, звучаха аларми при започване на евакуацията на посетителите, включително и в подземния търговски център под емблематичната му пирамида.

Музеят, в който се намират шедьоври на световното изкуства, сред които най-известна е картината на Леонардо да Винчи "Мона Лиза", посреща между 30 000 и 40 000 посетители на ден.

Министърът на вътрешните работи Жералд Дарманен заяви вчера, че нападението в Арас е свързано със събитията в Близкия изток, където Израел провежда военна офанзива, за да унищожи "Хамас" след смъртоносното нахлуване на негови бойци в еврейската държава миналата събота.

Последвайте ни и в google news бутон

Ключови думи:

Париж, Версай, "Лувър"

Още по темата