Медия без
политическа реклама

Лувърът възвръща посетителите си след пандемията

Ограничението до 30 000 души дневно обаче ще остане и по време на Летните олимпийски игри в Париж

03 Яну. 2024
ЕРА/БГНЕС
60 процента от посетителите на Лувара тази година са били за първи път в най-големия световен музей.

С 8,9 милиона посетители през 2023 година Лувърът почти се е доближил до нивото на посещаемост през предпандемичната 2019 година, съобщават пред агенция Франс прес от парижкия музей.

"Тази посещаемост, която е нараснала с 14 на сто спрямо 2022 година (7,8 милиона посетители) се доближава до предпандемичното равнище от 2019 година (9,6 милиона посетители)", уточняват от Лувъра, добавяйки обаче, че все още не са си възвърнали в достатъчна степен посетителите от азиатските страни.

Най-големият музей в света вече ще "залага по-малко на рекордната посещаемост от миналото“. През 2018 година Лувърът е приел 10,2 милиона посетители, след като е решил да ограничи достъпа до 30 000 души дневно, за да гарантира по-добри условия за разглеждане на експозициите.

"Това всекидневно ограничение на посещаемостта ще се поддържа и по време на Летните олимпийски игри (26 юли - 11 август 2024 г.), въпреки очаквания приток на посетители от цял свят във френската столица", заявяват от музея.

През 2023 г. 32 процента от посетителите на Лувъра са били французи, а 68 процента – чужденци, предимно американци (13%), както и европейци от съседни страни: Италия (7%), Великобритания (5%), Германия (5%), Испания (4%).

60 процента от посетителите са били в Лувъра за първи път през току-що отминалата година, като 43 процента от тях са били на възраст под 26 години, а 40 процента са се възползвали от безплатен вход в музея, който ще увеличи цените на билетите на 22 евро от 15 януари, предава NewsInFrance.com.

Азиатските посетители от Япония, Южна Корея, Китай обаче са били едва 2,5 на сто от влезлите в музея през 2023-та, докато през 2018 г. само китайците са наброявали 8 на сто от общия брой посетители.

Според туристическия сектор и френските власти липсата на китайски туристи се обяснява с "много постепенното възстановяване на въздушните връзки" с Китай, както и с "трудностите при издаването на визи". 

За да се подобри посрещането на публиката, Лувърът остана отворен извънредно до 20.00 часа по време на празниците в края на годината.  Музеят планира да въведе в допълнение към разширената си културна програма още танци, театър или кино в музейните пространства, както и второ седмично „нощно“ посещение от април – всяка сряда в допълнение към петъка. Амбициозните проекти на неговия президент и директор Лоранс де Карсалсо включват в по-дългосрочен план откриването на втори вход към музея, за да се „отпуши“ главният вход, разположен под голямата стъклена пирамида. Той би трябвало да може да поеме от 4 до 5 милиона посетители на година.