Quantcast

Медия без
политическа реклама

Бивш шеф на Лувъра фалшифицирал артефакти на Тутанкамон

Жан-Люк Мартинес подписа с Вежди Рашидов договора за първата българска изложба в музея

26 Май 2022
ЕПА/БГНЕС

Френските следователи повдигнаха обвинения срещу членове на престъпна група, действаща в Лувъра. Според телевизия BFM те са заподозрени в подправяне на документи за артефакти от епохата на Тутанкамон, единадесетия фараон от XVIII династия на Древен Египет. 

В групата влизат бившият президент и директор на световноизвестния музей Жан-Люк Мартинес, който е задържан, както и двама известни египтолози. Разследващите подозират, че Мартинес си е затварял очите за фалшифицирането на сертификати за произход на "пет древноегипетски артефакта, включително стелата от розов гранит на Тутанкамон, придобита от клона на Лувъра в Абу Даби за няколко десетки милиона евро."

Мартинес ръководеше Лувъра в продължение на осем години до 2021 г., а последно бе посланик за международно сътрудничество в областта на културното наследство. Полицията разследва случая от юли 2018 г. Жан-Люк Мартинес е известен у нас с това, че през 2014 г. подписа с Вежди Рашидов договора за първата българска изложба в парижкия музей, която се състоя на следващата година. През миналата година той бе заменен на ръководния пост от Лоранс де Кар - първата жена директор в историяна на Лувъра.

Според парижкия седмичник Le Canard enchaine подобен случай в момента се разследва и в Ню Йорк. Там се оказа, че са фалшифицирани документи за саркофаг, придобит в Близкия изток от музея "Метрополитън". По време на разследването са задържани четирима антиквари, заподозрени в контрабанда на антики. Нюйоркският музей трябваше да върне саркофага в Египет, закупен за 4 милиона долара. Световноизвестната галерия ще трябва да се лиши и от някои други ценности, чиято легитимност сега е под съмнение.

Още по темата