Медия без
политическа реклама

Британският музей откри още 268 откраднати артефакта

Скандалът с изчезналите експонати се разрази миналото лято

20 Май 2024
Бившият куратор Питър Хигс е разследван за кражбите, продължили в Британския музей години наред.
Бившият куратор Питър Хигс е разследван за кражбите, продължили в Британския музей години наред.

Британският музей е открил още 268 изчезнали експоната след кражбите, установени в институцията, предаде ДПА. Общо 626 от около 1500 изчезнали или откраднати артефакта вече са намерени по целия свят и са върнати обратно в колекцията на културната институция в Лондон.

В последната актуализирана информация на музея от февруари се посочва, че повече от 350 предмета са били върнати, като сред тях има класически гръцки и римски скъпоценни камъни и бижута.

"Малцина очакваха, че този ден ще дойде, дори аз имах съмнения", каза председателят на настоятелството на Британския музей и бивш министър на финансите Джордж Озбърн. "Когато съобщихме..., че предметите са били откраднати от нашата колекция, хората разбираемо предположиха, че това е всичко - едва ли някога ще видим повече от шепа от тях отново. Обикновено това се случва при подобни кражби", отбеляза той.

Екипът на Британския музей обаче не се отказва. "Благодарение на умелата детективска работа и мрежата от доброжелатели постигнахме забележителен резултат", каза Озбърн. Според него над 600 артефакта вече са върнати, а местонахождението на други стотина е установено, като това е половината от експонатите, за които е установено, че са изчезнали. 

Той подчерта, че "търсенето на другите липсващи предмети продължава".  Озбърн призова всеки, който има някаква информация," да последва примера на тези, които ни помогнаха, и да се свърже с нас".

След като кражби от хранилищата на Британския музей бяха разкрити през август 2023 г., директорът Хартвиг Фишер подаде оставка. Постът временно беше зает от бившия ръководител на лондонския музей "Виктория и Албърт" сър Марк Джоунс. През март за постоянен директор на Британския музей бе обявен Никълъс Кулинан, който напусна ръководния си пост в Националната портретна галерия.

В момента институцията показва част от върнатите след кражба предмети в изложбата "Преоткиване на скъпоценности", която може да се разгледа до 15 юни. 

През март бяха предприети и правни действия срещу бившия куратор в музея Питър Хигс, който беше уволнен през юли м.г. във връзка с кражбите. Той е разследван от полицията, но не са му предявени обвинения досега.

Хигс работи в продължение на 30 години в отдела за Древна Гърция и Рим в Британския музей. Той не присъства на заседанието на Висшия съд в Лондон заради влошеното си здравословно състояние. Хигс смятал да оспорва иска срещу него, стана ясно в съдебната зала. Британският правосъден министър Хедър Уилямс нареди на бившия куратор да върне откраднатите експонати, ако има такива у него, припомня ДПА.

Ключови думи:

Британски музей