Медия без
политическа реклама

Турция си иска съкровищата на Троя от Англия, Германия и Русия

Съседите се тревожат от кражбата на над 2000 артефакта от Британския музей, която бе разследвана със закъснение

20 Септ. 2023
Зейнеп Боз
БТА
Зейнеп Боз

Разположен в северозападната част на днешна Турция, античният град Троя е дал множество съкровища на археолозите, разкривайки им своите хилядолетни тайни. Много от тези артефакти обаче са изнесени нелегално в чужбина. Затова Анкара се стреми да върне троянското културно наследство обратно у дома, предаде Анадолската агенция, цитирана от БТА.

Ръководителката на Отдела за борба с контрабандата към Министерството на туризма и културата на Турция Зейнеп Боз съобщи, че представители на ведомството от дълго време работят за връщане на артефактите въпреки нежеланието на много страни, които изследват артефактите. В речта си на фестивала Troy Cultural Road Festival в окръг Чанаккале Боз е коментирала, че междуправителствените преговори за връщането на археологическите находки отнемат време, затова и няма точна дата за тяхното завръщане в родината.

"Както успяхме да договорим връщането на троянски артефакти от САЩ през 2012 г., вярваме, че ще успеем да осигурим връщането на артефакти и от Русия, Великобритания и Германия", добави Боз. 

Турция далеч не е първата страна, която развива подобна политика. Гърция от десетилетия се опитва да си върне артефакти от Акропола в Атина, намиращи се в Британския музей, като основна ценност в стремежите й са т.нар. "мрамори на Елгин" - фризове от Партенона.

Служители в министерството на туризма и културата на Турция работят и върху засилване на мерките против изнасянето на още артефакти от Турция, подчерта още Зейнеп Боз.  Подчертавайки значимостта на сътрудничеството с други страни, тя припомни, че нейната страна е подписала споразумения за предотвратяване на контрабандния износ на антики със САЩ (2021), Швеция (2022), както и с още 12 страни. 

Нелегалният пазар на археологически ценности е сериозен криминален проблем. Затова Турция се стреми да предотврати този тип незаконна дейност, като връща артефакти обратно в страната, добави още Боз. Тя подчерта, че близо 4 000 предмета са върнати в Турция през 2023 г., а за последните 20 години те са повече от 12 000. "Вярваме, че в близко бъдеще ще осигурим връщането на ценните артефакти, част от които са били обект на мащабно плячкосване в Турция", допълни правителствената служителка. 

Тя съобщи, че Министерството на културата е инициирало връщането на артефакти от Анадола, след като част от тях са били откраднати или изгубени в склада на Британския музей в Лондон, а след това пуснати за продажба онлайн. "Разговорите ни с Британския музей бяха в ход, но сме притеснени от сегашната ситуация. Фактът, че повече от 2000 артефакта бяха изнесени от работник в музея, а ответните мерки се забавиха, ни притеснява сериозно", добави Боз.

Тя визира случая с Питър Джон Хигс - специалист по гръцки антики, работил в Британския музей в продължение на три десетилетия, който е заподозрян в кражба на некатегоризирани артикули от колекцията и продажбата им в eBay. Общо изчезналите артефакти са 2000, а заради липсата им оставка подаде и директорът на музея Хартвиг Фишер.

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата

АНКЕТА "СЕГА"

Колко медала ще спечели България на олимпийските игри в Париж 2024?