Медия без
политическа реклама

Директорът на Британския музей си тръгва заради крадеца на артефакти

Някои от откраднатите 2000 антики са вече намерени

26 Авг. 2023
До средата на август в Британския музей гостуваше и Панагюрското съкровище.
Министерство на културата
До средата на август в Британския музей гостуваше и Панагюрското съкровище.

Директорът на Британския музей заяви, че се оттегля от поста си с незабавен ефект, след като призна, че е допуснал пропуски в разследването на кражба на предмети от колекцията му, съобщи Ройтерс. Хартвиг Фишер, който имаше още една година до края на договора си, каза, че отговорността за пропуските "в крайна сметка трябва да се поеме от него".

"През последните няколко дни прегледах подробно събитията около кражбите от Британския музей и разследването", се казва в изявлението му. "Очевидно е, че Британският музей не е реагирал, както би трябвало". Скандалът стана причина за оттеглянето и на заместника на Фишер, Джонатан Уилямс. 

Музеят, който е един от най-посещаваните в света, съобщи миналата седмица, че човек от персонала е бил уволнен, след като е установена липса и лошо състояние на предмети, сред които златни бижута и скъпоценни камъни, датиращи от XV в.пр.н.е. до XIX в. Вестниците "Таймс" и "Дейли Телеграф" съобщиха миналата седмица, че става дума за Питър Джон Хигс - специалист по гръцки антики, който е работил в културния институт в продължение на три десетилетия. Той е заподозрян, че е взимал некатегоризирани артикули и ги е продавал на уебсайта за електронна търговия eBay. Списъци с артефакти от колекцията на музея се появиха онлайн още през 2016 г., припомни "Дейли Телеграф". 

Питър Джон Хигс, специалист по гръцки антики, който е работил в Британския музей в продължение на три десетилетия, е човекът, който според източници на „Таймс“ и „Дейли Телеграф“ е виновникът за изчезването и повреждането на немалко предмети от колекцията му.

Хигс започва работа в Британския музей през 1993 г., след като преди това, още като дете, редовно го посещавал. Той отговарял за колекциите на музея от Гърция и Рим. Бил е и куратор на мащабната изложба от 2021 г. "Древните гърци: атлети, воини и герои", която по-късно обиколи три австралийски музея и се очакваше в края на 2023 г. да бъде показана в "Суджоу" в Китай.

Към момента Хигс не е арестуван. Но от Британския музей обявиха, че ще бъдат предприети съдебни действия срещу бившия им служител и че Управлението за икономическа престъпност на лондонската полиция разследва случая.

Междувременно бившият министър на финансите на Великобритания Джордж Озбърн каза, че някои от около 2000-те откраднати артефакта са вече намерени. Озбърн, който е председател на Попечителския съвет на музея, съобщи това по Радио 4 на Би Би Си. "Започнахме да възстановяваме някои от откраднатите предмети, което е положителна страна на един тъмен облак", каза Озбърн. 

Британският музей работи с Регистъра на изчезналите произведения на изкуството и с членове на антикварната общност, които помагат за връщането на някои от липсващите предмети, каза той, като добави, че е засилена охраната на музейните хранилища. Откраднатите артефакти са "малки бижута, скъпоценни камъни, парчета злато, които не са били изложени пред публика".

Музеят не разполага с пълен каталог на всичко в колекцията си, събирана в продължение на няколкостотин години. "Някой, който знае какво не е регистрирано, има голямо предимство при взимането на някои от тези предмети", каза Джордж Озбърн. "Ясният резултат от случилото се е, че Британският музей трябва да ускори процеса, който вече е в ход, за създаване на пълен регистър на предметите в нашата колекция. Със сигурност това накърни репутацията на Британския музей", добави Джордж Озбърн. 

Полицията потвърди в четвъртък, че е разпитвала мъж във връзка с кражбите. Арести не са извършвани.

 

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата