Quantcast

Медия без
политическа реклама

Лондон връща фризовете на Партенона... ама друг път

05 Яну. 2023
EPA/BGNES
Вече над 200 години мраморните релефи от Партенона се намират в Британския музей. От 40 Гърция настоява да бъдат върнати у дома им.

Гръцкото министерство на културата опроверга съобщенията за предстоящо споразумение с Британския музей да върне фризовете на Партенона в родината им, съобщи гръцката информационна агенция АНА-МПА. Слуховете се появиха след публикация в "Блумбърг", според която Гърция и Великобритания са на път да сключат споразумение, което да отвори пътя за постепенно връщане на скулптурните композиции. То трябваше да се случи в рамките на програма за обмен, по силата на която Британският музей да даде назаем част от фризовете срещу други експонати от Музея на Акропола. "Дейли Телеграф" на свой ред написа, че е постигната договореност с президента на Британския музей и бивш финансов министър Джордж Осбърн, която ще позволи връщането на фризовете в Гърция.

Вчера гръцкият правителствен говорител Янис Иконому също отрече да има ново развитие по въпроса за релефите от античния храм.

Скулптурите на Партенона, прочут архитектурен паметник от V в. пр. Хр., са свалени от храма на Акропола в началото на XIX в. от британския посланик в Османската империя лорд Елгин, поради което и често са наричани "Мраморите на Елгин". Според твърденията му той е изнесъл произведенията от намиращата се тогава под османска власт Атина по силата на султански ферман, който обаче и досега не е открит, припомня БТА.

През 1816 г. британският парламент откупува от Елгин релефите и ги предоставя на Британския музей, където се намират днес. Изчислява се, че "Мраморите на Елгин" представляват около 30% от оцелялата скулптурна декорация на Партенона. Други 30 на сто и до ден днешен са в Атина, а останалите около 40 процента са разпръснати из други музеи в Европа - във Ватикана, в Лувъра в Париж, в Копенхаген, Виена, Мюнхен и др.

Гърция започна кампания за връщане на скулптурите в Атина през 1983 г. Тогава въпросът беше повдигнат от министърката на културата Мелина Меркури и вече почти 40 години темата се поставя на редица международни форуми, както и в двустранните отношения с Лондон. 

В края на миналата година папа Франциск реши да върне на Гърция трите скулптурни фрагмента от Партенона, съхранявани от векове във Ватиканските музеи.

Няколко часа след гръцките изявления Британският музей съобщи, че провежда "конструктивни дискусии" относно скулптурните фризове от античния храм. "Обявили сме публично, че се стремим активно към ново сътрудничество за Партенона с приятелите ни в Гърция и с навлизането в новата година конструктивните дискусии продължават", се казва в изявлението на културния институт, публикувано от АНА-МПА.

Още по темата