Quantcast

Медия без
политическа реклама

Гръцкият премиер разгневи британския заради Партенона

28 Ноем. 2023
EPA/BGNES
В началото на XIX век част от фризовете са изнесени от Партенона в Лондон

Политическо напрежение между Лондон и Атина, след като британският премиер Риши Сунак отмени планирана за днес среща в Лондон с гръцкия си колега Кириакос Мицотакис. Причината - в предаването "Неделя с Лаура Куенсберг" на Би Би Си Мицотакис коментира темата за "мраморите на Елгин". Това са скулптурите от Партенона, изнесени от Гърция в началото на XIX век от тогавашния британски посланик в Османската империя лорд Елгин. Те се намират в Британския музей, а от десетилетия Атина настоява за връщането им в Гърция, съобщи БНР. 

Пред Би Би Си гръцкият премиер коментира, че за Атина това е въпрос на обединение на липсващите части, за да се видят най-добре тези важни паметници. „Те изглеждат по-добре в музея на Акропола, най-съвременен музей, изграден за тази цел", допълни Мицотакис, като каза „в ума ми това не е въпрос на собственост, а аргумент за събирането на едно нещо заедно: къде можете най-добре да оцените това, което по същество е един паметник?".

"Ако отрежем половината от Мона Лиза и половината е в Лувъра, какво ще стане?", отбеляза той, и допълни: "Не сме постигнали такъв напредък в преговорите, какъвто бихме искали, но аз съм търпелив“.

Това е подразнило британския премиер Сунак, предава Би Би Си. Затова от правителството предложили на гръцкия премиер Мицотакис среща със заместник министър-председателя Оливър Даудън. Гръцкият премиер в официално изявление изказа раздразнението си от случилото си, предаде гръцката обществена телевизия ЕРТ.

"Позициите на Гърция по въпроса за скулптурите от Партенона е добре известна. Надявах се да имам възможност да ги обсъдя с британския си колега", допълва Кириакос Мицотакис.

Гръцкото министерство на културата опроверга съобщенията за предстоящо споразумение с Британския музей да върне фризовете на Партенона в родината им, съобщи гръцката информационна агенция АНА-МПА.

 

Ключови думи:

Мраморите на Елгин