Quantcast
Теди Москов оглавява бунта на недоволните платци | СЕГА
facebook
twitter

Култура

Теди Москов оглавява бунта на недоволните платци

Удачно побългарената пиеса на Дарио Фо е повече от актуална във време на криза
915
 Снимка: Стефан Н. Щерев
„Цените паднаха. А правителството?“, питат се героите.

На несъответствието между онова, което човек влага и впоследствие получава, се опълчват героите в пиесата „Няма да платим! Няма да платим“ от Дарио Фо. Това е най-новата постановка на Теди Москов, чиято премиера се състоя наскоро на сцена на открито „На стълбите“ пред Театър „София“. Табелите Plazza Giovanni Vazoff и Via Ran Basilico не просто пренасят зрителя на мястото на действието, но го потапят в една на моменти сюрреалистична българо-италианска действителност.

Точно както първопричина за повечето войни в света е някоя жена, страстите на неподчинението разпалват в случая две дами – Маргарита и Антония. Знаменателни са изпълненията на Мила Банчева и Невена Калудова, чиито героини в знак на протест срещу растящите цени на стоките и спадането на доходите ограбват местния супермаркет. Не за пръв път Теди Москов се заиграва в спектаклите си с патологиите на консуматорското ни общество. Само защото са на промоция, без изобщо да четат етикетите, жените „обогатяват“ домакинството си с никому ненужни стоки от рода на просо за канарчета и кучешка храна.

Съзвучна с последните събития у нас (а и по света) е още темата за ролята на полицията по време на размирици и ескалиращо народно недоволство. „Обир ли да направя, или обиск?“ – пред такава хамлетовска дилема се изправя карабинерът в гротесковото превъплъщение на Пламен Манасиев. В характерния за режисьора стил постановката изобилства от литературни и културологични препратки. „Ветрилото“, широко както обикновено, обхваща родни класици като Вазов и Яворов, та до Шекспир, Брехт, Горки: „Човек – това звучи скъпо!“.

Ако за други представления е в ущърб обстоятелството, че се играят в открита градска среда, в случая – лично се убедихме – е добре дошло. Като по поръчка тъкмо в момента, в който една от героините обвинява мъжа си, че никога не я е водил в чужбина, над главите ни прелита самолет. За една по-особена атмосфера допринесе и присъствието на все по-увеличаващи се групички от деца, лудували допреди това в парка. Първоначално притихнали оттатък железните ограждения, а впоследствие някак проникнали сред зрителските места, те като хипнотизирани наблюдаваха ставащото на сцената. А именно – полицаи със смъкнати до глезените гащи; жена с навита на кенчета вместо на ролки коса; дуел с франзели; тостер, който се трансформира от касетофон в гайда; микрофон, представляващ щафета шпек салам; актриси, наподобяващи кукли невеляшки. Както му е присъщо, режисьорът казва своята дума за тъжните страни на съществуването чрез средствата на комичното. През смеха се разкрива как неизбежно се стига до момент, когато човек заявява отказа си да плати за лошото управление и за ниското качество на живота изобщо.

В останалите роли аплодираме Михаил Милчев, Николай Върбанов, Сава Пиперов, Юли Малинов и Юлиян Рачков.

"Няма да платим, няма да платим!" ще продължи да се играе на открита сцена и след лятната ваканция на Театър "София" през август. Следващите представления са на 5 и 15 септември, а след края на астрономическото лято премиерата влиза в Голямата зала в театър "Заимов".

Ключови думи:

Теди Москов, театър

Още

Какъв ще е театърът на бъдещето?

08.10.2021

АНЕЛИЯ ЯНЕВА

871
Колко от нас е страх, колко е свобода, колко е разум
Британски звезди призовават с песен за ваксиниране 

05.07.2021

271