facebook
twitter

Култура

С тайнство откриха новия сезон в НАТФИЗ

"Българска мистерия" е за лутането на човека между "мога" и "искам"
139
 Снимки: Красимир Андонов
В спектакъла се пита кое прави делата ни възвишени и непреходни и кое обезсмисля живота ни.

Сценарий и либрето: Станислав Семерджиев
Участват: Николай Йорданов, Цветан Русев и др.

Човекът, разкъсван между дълга си към общността и личното щастие, е главният герой в пластическия спектакъл "Българска мистерия". Това е първото за сезона премиерно заглавие в афиша на НАТФИЗ "Кръстьо Сарафов". Автор на сценария и либретото е ректорът на академията Станислав Семерджиев, а постановката е дело на Маргарита Божилова. В ролите се раздават възпитаници на Александра Хонг, Пламен Марков и Александър Илиев - Вероника Манчева, Николай Йорданов, Цветан Русев, Валерия Колева и др.
Създаден на фолклорна основа, спектакълът доразвива и обогатява популярната легенда за вграждането на човек или неговата сянка с цел да се придаде здравина и якост на строежа. За целта са добавени нови персонажи, "продуциращи" нови конфликти. Без слово, само с танц - модерен, мистериален, фолклорен, както и чрез елементи на акробатика и пантомима, чрез мултимедия и театър на сенките - се разказва вълнуващата история на Майстора. Завръзката е сцената, когато, вече в края на дните си, той стига до лековит извор и по силата на някакво чудо се подмладява. Както обаче узнава в съня си, тази висша благодат се изсипва върху него, за да извърши прочутият майстор богоугодно дело. А именно - да построи на извора чешма, та да е достъпен за болните, дошли да търсят изцеление. Пестеливото, но функционално и естетично сценографско оформление, направено от Петя Караджова, въвежда зрителя в самобитната атмосфера на българския свят с неговите реални и иреални обитатели. Неизменна част от него са бъклицата, люлката, на която се люлеят селските моми, ябълковото дърво, бистрата изворна вода. Важен щрих са и звуковите образи, доизграждащи тази идилична картина - петльовата песен и звънците на стадата. Свидетели сме на бой с тояги (сценичен бой: Камен Иванов), умения в който демонстрират момците, оказали се в "окото на бурята". Иде реч за любовния триъгълник, който се създава между Майстора, най-личната мома (Елица) и нейния обожател (Юнак Колю). Това е и предпоставка за вътрешния конфликт у главния герой, разпъван между желанието да води щастлив "земен" живот с любимата жена и призванието му да служи на човечеството. Сред другите ключови персонажи са Ангелът и Демонът, с чиято намеса човек се опитва да обясни, оправдае или заклейми собствените си действия.
Замислен като еклектична структура между площадния фарс, религиозната мистерия и светското моралите, спектакълът е посветен на творчеството въобще, тъй като по думите на Станислав Семерджиев то присъства във всяка една човешка дейност.
Следващото представление се играе днес.

 

Все още няма коментари

Още

Театрите отварят първо за децата

31.05.2020

83
Културен афиш от дивана - 28 май

28.05.2020

338
Ще се целуват ли с маски Ромео и Жулиета?

Влез или се регистрирай за да коментираш

×