Медия без
политическа реклама

С тайнство откриха новия сезон в НАТФИЗ

"Българска мистерия" е за лутането на човека между "мога" и "искам"

В спектакъла се пита кое прави делата ни възвишени и непреходни и кое обезсмисля живота ни.
Снимки: Красимир Андонов
В спектакъла се пита кое прави делата ни възвишени и непреходни и кое обезсмисля живота ни.

Сценарий и либрето: Станислав Семерджиев
Участват: Николай Йорданов, Цветан Русев и др.

Човекът, разкъсван между дълга си към общността и личното щастие, е главният герой в пластическия спектакъл "Българска мистерия". Това е първото за сезона премиерно заглавие в афиша на НАТФИЗ "Кръстьо Сарафов". Автор на сценария и либретото е ректорът на академията Станислав Семерджиев, а постановката е дело на Маргарита Божилова. В ролите се раздават възпитаници на Александра Хонг, Пламен Марков и Александър Илиев - Вероника Манчева, Николай Йорданов, Цветан Русев, Валерия Колева и др.
Създаден на фолклорна основа, спектакълът доразвива и обогатява популярната легенда за вграждането на човек или неговата сянка с цел да се придаде здравина и якост на строежа. За целта са добавени нови персонажи, "продуциращи" нови конфликти. Без слово, само с танц - модерен, мистериален, фолклорен, както и чрез елементи на акробатика и пантомима, чрез мултимедия и театър на сенките - се разказва вълнуващата история на Майстора. Завръзката е сцената, когато, вече в края на дните си, той стига до лековит извор и по силата на някакво чудо се подмладява. Както обаче узнава в съня си, тази висша благодат се изсипва върху него, за да извърши прочутият майстор богоугодно дело. А именно - да построи на извора чешма, та да е достъпен за болните, дошли да търсят изцеление. Пестеливото, но функционално и естетично сценографско оформление, направено от Петя Караджова, въвежда зрителя в самобитната атмосфера на българския свят с неговите реални и иреални обитатели. Неизменна част от него са бъклицата, люлката, на която се люлеят селските моми, ябълковото дърво, бистрата изворна вода. Важен щрих са и звуковите образи, доизграждащи тази идилична картина - петльовата песен и звънците на стадата. Свидетели сме на бой с тояги (сценичен бой: Камен Иванов), умения в който демонстрират момците, оказали се в "окото на бурята". Иде реч за любовния триъгълник, който се създава между Майстора, най-личната мома (Елица) и нейния обожател (Юнак Колю). Това е и предпоставка за вътрешния конфликт у главния герой, разпъван между желанието да води щастлив "земен" живот с любимата жена и призванието му да служи на човечеството. Сред другите ключови персонажи са Ангелът и Демонът, с чиято намеса човек се опитва да обясни, оправдае или заклейми собствените си действия.
Замислен като еклектична структура между площадния фарс, религиозната мистерия и светското моралите, спектакълът е посветен на творчеството въобще, тъй като по думите на Станислав Семерджиев то присъства във всяка една човешка дейност.
Следващото представление се играе днес.

 

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата