Медия без
политическа реклама

Светът на Ромео Кастелучи разтърсва из основи „Топлоцентрала“

Театърът на прочутия италиански режисьор е цялостно преживяване: с визия, звук и мирис

26 Септ. 2022
"Божествена комедия": сцена от "Ад" на Ромео Кастелучи.

Светът на режисьора Ромео Кастелучи – знаменития “майстор на въображаемото” в съвременните сценични изкуства, ще бъде представен с филмите “Театрон”, “Божествена комедия” и видеоинсталацията пърформанс “Третият райх” в „Топлоцентрала“ между 29 септември и 2 октомври.

“Театрон” е биографичен филм за творческия живот на големия театрален новатор. Записът на трилогията му “Божествена комедия” е създаден специално за фестивала в Авиньон през 2008 г., където проектът е изигран в Папския дворец. Видеоинсталацията пърформанс “Третият райх” пък изправя зрителя пред образа на наложената комуникация и нейната репресивана езикова машина: ще са ни нужни тапи за уши и силна психика, за да не се огънем под нейната брутална сила.

Биографичният филм “Театрон” (29 септември, 19.30 ч.) е създаден от Джулио Боатро, филмов и театрален режисьор, роден във Венеция. Документалната лента е представена за първи път в Segal Center в Ню Йорк през 2018-а, а по-късно през годината получава  награда за най-добър документален филм на фестивала New Renaissance в Лондон. Прожекцията, след която проф. Камелия Николова ще изнесе лекция върху творчеството на Ромео Кастелучи, е премиерна за България.

„Божествена комедия" (30 септември, 19.30 ч.) е епична театрална трилогия: „Ад“, „Чистилище“ и „Рай“ са три отделни творби. За Кастелучи пренасянето на "Божествена комедия" в театрална среда е начин да отрази текста в неговата собствена зрелищна природа, като улови визуалното, слуховото и обонятелното измерение на Дантевите перипетии. В нея Кастелучи създава калейдоскоп от визии чрез събуждане на емоции, които винаги са напрегнати и отворени. Тази прожекция също е премиерна за България.

Видеоинсталацията пърформанс с 50-минутна продължителност „Третият райх“ ще можем да видим 4 пъти в два последователни дни (1 и 2 октомври, 19.30 и 21.00 ч.). Тя представя спектър от всички съществителни имена, открити в италианския речник (и преведени на други езици). Те се прожектират последователно, едно по едно, на голям екран и представят всички обекти в реалността, които имат собствено название. Скоростта на тази прожекция е съгласувана със способността на ретината и паметта да разчетат дума, която се появява за миг, с продължителност една двадесета от секундата. Това „свива“ погледа ни, който скоро достига критичната точка, в която настъпва сливане точно преди възприятието ни да се изгуби съвсем. В резултат на бързината вече не е възможно да се разграничат отделните думи. Някои от тях ще оставят следа в паметта на наблюдателя, докато повечето ще бъдат изгубени и забравени. Зрителят, беззащитен пред това темпо, е подчинен на човешкото слово като въпрос на количество – не какво, а колко. Инсталацията съдържа силни звукови ефекти и премигващи светлини, ето защо няма да се допускат хора с епилепсия и фоточуствителност, както и посетители под 12-годишна възраст.

Режисьор, сценограф и костюмограф, италианецът Ромео Кастелучи е прочут интерпретатор на театъра като тотално изкуство за цялостно преживяване. Спектаклите му са играни на сцените на най-престижните театри и опери в света и представляват истинско „упражнение по културен шок“: в тях винаги се преплитат екстремно насилие и парадоксална нежност, алхимията между които оставя трайна следа в психиката на зрителя. „Зрителят трябва да бъде разтърсен из основи“ е максимата, която изповядва той.

Кастелучи и неговата трупа Socìetas Raffaello Sanzio са едни от главните герои на съвременния авангарден театър през последните 30 години.

Още по темата