Медия без
политическа реклама

Сър Пол Макартни рекламира музиката си като през XIX век

Премиерата на McCartney III бе поотложена заради авангардната рекламна кампания

10 Дек. 2020
Пол Маккартни в Рио, 2019 г.
EPA/BGNES
Пол Маккартни в Рио, 2019 г.

В способностите на Пол Маккартни да съчинява вълнуващи и оригинални мелодии едва някой се съмнява. Сега, по-малко от две седмици преди излизането на третия му самостоятелен албум McCartney III, музикантът демонстрира, че може да бъде не по-малко креативен и в областта на маркетинга. Никой досега не е рекламирал музикален албум по този начин - не и през последните 100 години. Самата реклама е като произведение на съвременното изкуство. 

McCartney III трябваше да излезе на 11 декември, но датата беше изместена със седмица напред. Това предизвика недоумение сред феновете — песните вече са записани, на сайта на списание Rolling Stone вече има подробен отзив, така че защо е това отлагане?

Забавянето се дължи на една много необичайна рекламна идея, за чиято реализация най-вероятно е било необходимо допълнително време. Но си струва да се изчака още една седмица. 

🎲 4️⃣ 🎲#12DaysOfPaul @AmazonMusic pic.twitter.com/LpO5i6OG0Z

— Paul McCartney (@PaulMcCartney) December 7, 2020

 От 4 декември Пол Макартни започна да публикува видеоклипове в социалните си мрежи, където партитури и текстове на нови песни се появиха по стените на жилищни и други сгради като музикални стенописи. Промоцията беше наречена # 12DaysOfPaul.  По този начин феновете или поне онези от тях, които могат да четат ноти, получиха възможност сами да изсвирят и изпеят песни на своя идол преди дори да са ги чули.

Идеята на рекламната кампания е в някаква степен връщане в далечното минало, преди появата на интернет, телевизията, радиото и звукозаписа. По онова време музиката се е разпространявала изключително под формата на нотни листове, които всеки музикант, било то аматьор или професионалист, е интерпретирал според собствените си възможности и разбирания. 

It was such an honour to be chosen to help celebrate the upcoming release of Paul McCartney’s new album ‘McCartney III’. Here’s my interpretation of the song 'Lavatory Lil'. Head to https://t.co/BrOYQMkNJe for more info. @PaulMcCartney #12DaysofPaul @amazonmusic pic.twitter.com/DH0nmjhl9H

— jann arden (@jannarden) December 8, 2020

Промоцията # 12DaysOfPaul все още не е обхванала целия свят. Феновете вече записват свои версии, но все още те не са много, а сред авторите на вече появилите се кавъри се откроява само групата Blossoms с изпълнението си на песента Long Tailed Winter Bird. Тази рекламна кампания е толкова авангардна, че може и да се окаже провал. Но изглежда, че това няма особено значение за бившия "бийтълс". Той е на 78 и не се знае още колко албума ще издаде, но още обича да си играе и да се забавлява - особено в тези трудни времена, когато е лишен от възможността да изнася концерти.

12 days of @PaulMcCartney

se viene McCartney III
y esta es mi cover de “Pretty Boys”

para más info acá https://t.co/MkBwJKZkEV@AmazonMusicMX pic.twitter.com/vWrXaDxefe

— Lassito (@LassoMusica) December 6, 2020

Новият албум е записан във фермата му в Съсекс — основно по време на първия локдаун, когато Пол се беше самоизолирал там. Това наложи отново да свири сам на всички инструменти 50 години след записите на McCartney и 40 години след McCartney II. 

Ключови думи:

Пол Маккартни, нов албум, McCartney III

Още по темата

ОЩЕ ОТ КУЛТУРА

„Дабъ дешил ине“ – молитвата за мир на Теди Москов

15 Юни 2024

Почина Анук Еме от "Един мъж и една жена"

18 Юни 2024

Новозеландски поет превежда Ботев и Багряна от любов към българка

16 Юни 2024

Тейлър Суифт - Скутър Браун 6:0

18 Юни 2024

Изложба „Мис Демокрация“ припомня зората на развлекателната индустрия у нас

16 Юни 2024