Quantcast

Медия без
политическа реклама

50 години по-късно - 100% Маккартни

Музикантът отбелязва половин век самостоятелна кариера с нов албум, който е записал съвсем сам

27 Окт. 2020
Инстаграм
В McCartney III Пол свири на всички инструменти.

Сър Пол Макартни е готов да издаде нов, изцяло самостоятелен албум. Той е записан спонтанно за девет седмици по време карантината заради Covid-19. 

Бившият "бийтълс" изглежда е най-работливата звезда в рок и поп музиката. През последните близо 60 години е композирал, записал и издал музика за 16 студийни соло албума, 12 албума с „Бийтълс“, 9 концертни,  7 с „Уингс“, 7 други (експериментални и филмова музика), 5 симфонични, 4 сборни (без тези на „Бийтълс“) и два напълно самостоятелни. МcCartney и McCartney II са като моноспектакли, в които освен единственият човек на сцената (в студиото), Пол е и авторът на песните, който свири на всички инструменти и сам си е продуцент. Това са албуми, чието съдържание е 100% натурален Маккартни, без никакви други примеси. 

Първият такъв албум излиза през 1970 г., докато Маккартни формално е все още член на „Бийтълс“ - и на практика съдържа песни, които щяха да са на „Бийтълс“, ако групата не се беше разпаднала. В сравнение със свръхпродуцирания Abbey Road, McCartney звучи доста по лично, акустично и минималистично. Може би това е причината да бъде посрещнат с предимно негативни отзиви, което не му пречи да оглави за 3 седмици класацията на "Билборд", а баладата Maybe I'm Amazed да си остане една от най-добрите в цялата кариера на Пол. 

McCartney II излиза през 1980 г. и е с много по-експериментално, електронно и ню уейв звучене. Въпреки че Маккартни отрича пряко влияние върху албума, той се възхищава на "ексцентричността" и "нестандартното отношение" на Дейвид Бърн от „Токинг Хедс“ и от експериментални композитори като Джон Кейдж, Корнелиус Кардю и Лучано Берио, чийто концерти посещава в Лондон. И този албум е посрещнат отрицателни отзиви, но в последствие тонът се променя и днес се смята за култов любимец. 

'McCartney III' - the new album 🎲Get it here: https://PaulMcCartney.lnk.to/McCartney3 The official music video for Paul McCartney’s ‘Find My Way’. Directed ...

Сега идва ред на McCartney III, който ще излезе на 11 декември и ще стане третият в трилогията, започнала преди 50 години.  Записани в дома на музиканта в Съсекс, песните са изпълнени от Маккарти под акомпанимент на китара или пиано, и след това са пак той е добавил бас партиите и барабани.

За записите Маккартни е прибягнал до реликвено оборудване: бас китарата си с форма на цигулка Hofner и мелотронът от студиото Аби Роуд, използвани от „Бийтълс“, контрабас, който е звучал в песните на Елвис Пресли и студийна техника от записите на „Уингс“ през 1971 г. 

Изцяло самостоятелният подход за домашно записване сега се използва често от музикантите - особено по време на карантина — но беше необичаен през 1970 г. за оригиналния албум на Маккартни, който беше направен тайно по време на сложните отношения между Джон, Пол, Джордж и Ринго през последните месеци на Бийтълс.  

В ново интервю за списание Loud and Quiet Маккартни казва, че новият запис се фокусира върху „свободата и любовта“. Обръщайки се към слуховете, че на 78 години вероятно скоро ще се пенсионира, той каза: „Всичко, което правя, винаги е за „последно“.  Когато бях на 50, се говореше, че това  последното ми турне. Не мисля. Това да слухове, но нямам нищо против.“

В края на интервюто, намеквайки за една конспиративна теория за „Бийтълс”, той добавя: „Още когато записвахме Abbey Road, вече бях умрял, така че всичко останало е бонус“.

Ключови думи:

Пол Маккартни, нов албум

Още по темата

АНКЕТА "СЕГА"

Колко време смятате, че ще изкара правителството Денков-Габриел?