Медия без
политическа реклама

Съд в Калифорния възобнови дела за педофилия срещу Майкъл Джексън

14 години след смъртта му

19 Авг. 2023
Уейд Робсън и Майкъл Джексън в кадър от филма "Да напуснеш Невърленд".
HBO
Уейд Робсън и Майкъл Джексън в кадър от филма "Да напуснеш Невърленд".

Апелативен съд в Калифорния възобнови прекратени съдебни искове на двама мъже, които твърдят, че Майкъл Джексън е упражнявал сексуално насилие над тях в продължение на години, докато са били момчета, предаде Асошиейтед прес. 

Състав от трима апелативни магистрати от Калифорния реши в петък, че жалбите на Уейд Робсън и Джеймс Сейфчък не е трябвало да бъдат отхвърляни от по-ниско инстанционен съд. Според тях ищците могат основателно да твърдят, че две корпорации, собственост приживе на Майкъл Джексън и посочени като ответници по делата, е трябвало да ги защитят от посегателства. 

Робсън, сега 40-годишен хореограф, се запознава с Краля на попа, когато е на 5 години. След това момчето се появява в клипове на Джексън и записва музика за неговия лейбъл. В иска си той твърди, че певецът го е тормозил в продължение на седем години. Робсън настоява също, че е бил подчинен на Майкъл Джексън и служителите на двете корпорации са имали задължението да го защитят по същия начин, по който бойскаутите или училището би трябвало да защитават децата от техните ръководители.

Сейфчък, който е на 45 години, твърди в иска си, че се е запознал с Джаксън по време на снимки за реклама на "Пепси". Тогава бил на 9 години. Той казва, че Джаксън му се е обаждал често и го е обсипвал с подаръци, преди да премине към серия от случаи на сексуално насилие. 

Кралят на попа почина през 2009 г.

За втори път съдебните искове - подадени през 2013 г. от Робсън и през 2014 г. от Сейфчък - се връщат за разглеждане, след като вече са били отхвърлени. Двамата мъже се прочуха, след като разказаха историите си в силно очернящия попзвездата филм на НВО от 2019 г. "Да напуснеш Невърленд" (Leaving Neverland).

Съдия, който през 2021 г. отхвърли исковете срещу MJJ Productions и MJJ Ventures - компании, на които Джексън е бил едноличен собственик и акционер, заяви, че не може да се очаква от тях да защитават деца. Апелативните магистрати от Калифорния обаче не са съгласни с това и смятат, че "корпорация... не е освободена от задължение да защитава деца, само защото е еднолична собственост на извършителя на насилието". Те разпореждат отмяна на решенията, постановени в полза на фирмите.

Джонатан Стайнсапир, адвокат на наследниците на Майкъл Джаксън, заяви, че клиентите му са "разочаровани". Съдии "многократно отхвърляха тези дела в последното десетилетие, тъй като законът го изискваше", заяви той в имейл до Асошиейтед прес. "Оставаме напълно убедени, че Майкъл е невинен по тези обвинения, които противоречат на всички достоверни доказателства… и които за първи път бяха заведени години след смъртта му от хора, мотивирани единствено от пари".

Винс Финалди, адвокат на Робсън и Сейфчък, обаче смята, че са отменени "неправилни решения…, които бяха в разрез с калифорнийския закон и могат да създадат опасен прецедент, застрашаващ децата в целия щат и в страната”. 

Исковете на двамата мъже бяха възстановени веднъж след отхвърлянето им през 2017 г. заради изтичане на давност, припомня АП. Нов калифорнийски закон, който временно разширява обхвата на делата за сексуално насилие, позволява на апелативния съд да възобнови делата.

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата